Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Надбавки скасували: хто з пенсіонерів залишиться без доплати у травні і чому

Щорічна разова грошова допомога надходила пенсіонерам у травні. Однак цього року свої виплати українці отримають дещо пізніше

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Уряд переніс щорічну разову надбавку до пенсії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці у травні 2023 року не отримають щорічну разову грошову допомогу. Йдеться про виплати для пенсіонерів-ветеранів війни та жертв нацистських переслідувань. За рішенням уряду дату виплат перенесли на серпень.

Про це йдеться у законопроєкті №7295 на сайті Верховної Ради.

Чому виплати перенесли

У 2023 році щорічна разова грошова допомога українцям мала надійти напередодні 9 травня, але у Верховній Раді вирішили, що гроші пенсіонерам виплатять до Дня Незалежності України. Тобто, гроші пенсіонери точно отримають, але 24 серпня.

"Щорічно до Дня Незалежності України учасникам бойових дій виплачується разова грошова виплата у порядку та розмірах, визначених Кабінетом Міністрів України в межах відповідних бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України", — йдеться в уточненій таблиці до документа.

До слова, спочатку дату виплат хотіли змістити на 14 жовтня, коли в Україні відзначають День захисників і захисниць. Але вже у другому читанні з'явилася дата 24 серпня.

Пільги для військових можуть скасувати

Пожиттєві пільги учасникам російсько-української війни можуть замінити державними стипендіями, які виплачуватимуть впродовж 2-3 років після демобілізації військового. Як пояснила голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова, зміни необхідно запровадити через брак коштів у бюджеті.

"Існує велика проблема з пожиттєвими пільгами учасників бойових дій, які у свій час передбачили політики в чинному законодавстві без урахування спроможності державного бюджету. Низка цих пільг не працює. Навіть у мирний час таку кількість пільг бюджет держави компенсувати не може", – зазначила вона.

Депутатка вважає, що систему підтримки ветеранів, яка передбачає використання коштів з держбюджету, потрібно докорінно змінити.

Концепція пропонує існуючі в законодавстві пільги для учасників бойових дій перевести у дво-трирічну грошову стипендію чи доплату до основного доходу. Пільги, які не працюють, на думку Третьякової, потрібно замінити на те, що дійсно потрібно громадянам після демобілізації.

Нова концепція передбачає, що розмір грошових виплат захиснику після служби в армії залежатиме від:

  • посади військовослужбовців під час війни;
  • строку служби;
  • кількості виконаних бойових завдань.

Раніше ми розповідали, що достроково вийти на пенсію може ще одна категорія українців. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.