Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

МВФ вирішив направити місію в Україну: коли чекати та над чим працюватимуть

Шмигаль заявив, що Міжнародний валютний фонд залишається непохитним партнером Києва

Фото: Денис Шмигаль/Telegram, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Денис Шмигаль та Крісталіна Георгієва обговорили транш МВФ Україні

Фото: Денис Шмигаль/Telegram, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Місія МВФ розпочне роботу над новою спеціальною програмою з Україною вже в жовтні. Міжнародний валютний фонд продовжить підтримку нашої країни.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в Telegram.

Він розповів, що провів зустріч з керівницею Фонду Крісталіною Георгієвою в Нью-Йорку, під час якої були окреслені наступні кроки двосторонньої співпраці.

"Подякував Фонду та особисто пані Георгієвій за швидке реагування на виклики, що постали перед Україною через російську агресію, та за надання 1,4 млрд доларів допомоги. Отримав запевнення, що МВФ залишається непохитним партнером України", – поінформував Шмигаль.

Співпраця України та МВФ під час війни

Через вторгнення Росії в Україну програма stand-by була зупинена. У березні МВФ затвердив екстрене фінансування України у розмірі 1,4 млрд доларів у рамках інструменту RFI, щоб допомогти задовольнити невідкладні потреби у витратах та помʼякшити наслідки війни.

Голова Нацбанку Кирило Шевченко повідомив, що Україна очікує до кінця 2022 року отримати нову програму з МВФ на 15–20 млрд доларів. Київ розраховує, що ці кошти будуть надані протягом двох або трьох років у формі угоди про резервне кредитування або механізм розширеного фінансування.

12 вересня стало відомо, що МВФ шукає способи надання екстреного фінансування країнам, що зіткнулися з стрибками цін на продовольство, викликаних вторгненням Росії в Україну. 13 вересня президент Зеленський повідомив, що МВФ надасть Україні додаткове екстрене фінансування в сумі 1,4 млрд доларів.

Того ж дня заступник виконавчого директора від України у Міжнародному валютному фонді Владислав Рашкован повідомив, що рішення про розблокування екстреного фінансування Україні може бути принято найближчим часом.

"Я не можу сказати напевно, але це розблокує Україні додаткові 1,4 млрд доларів протягом наступного місяця", – зазначив він і уточнив, що заяву повинні зробити наприкінці вересня. Після узгодження програми знадобиться ще 10 днів, щоб кошти надійшли.

14 вересня Георгієва повідомила, що протягом наступних тижнів місія МВФ обговорюватиме нову програму з економічною групою України.

Раніше повідомлялося, що Рада ЄС у терміновому порядку прийняла офіційне рішення про надання Україні додаткової макрофінансової допомоги у розмірі 5 млрд євро. Також ми писали про те, як допомогти економіці України під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.