Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мрія Барбі-колекціонера: cкільки коштували найдорожчі ляльки Рут Гендлер

Розповідаємо про найдорожчі творіння відомої американської підприємиці Рут Гендлер

Фото: Pinterest, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ціна на деякі колекційні ляльки Барбі може перевищувати 25 000 доларів

Фото: Pinterest, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Цього тижня на великі екрани кінотеатрів виходить довгоочікуваний фільм "Барбі" з Марго Роббі у головній ролі, створений на основі культової ляльки. Проте, цього кіно не існувало б, якби в далекому 1945 році Рут Гендлер не створила всесвітньо відому компанію Mattel.

У цій статті Pro Гроші пропонує дізнатися, як творіння Рут Гендлер стали одними з найдорожчих колекціонерських об’єктів в історії.

Рут Гендлер – матір та бабуся Барбі

Лялька Барбі з'явилася на полицях магазинів у 1959 році. Її винахідницею була американська підприємиця та директорка компанії Mattel – Рут Гендлер. Одразу після створення всесвітньо відома лялька і її безліч інтерпретацій не тільки завоювали місце у серцях дітей та оселилися у їхніх іграшкових скриньках, а й стали популярними на ринку колекціонерів.

Хоча більшість ляльок зі списку не є прямими творіннями Рут Гендлер, проте її внесок у розвиток Mattel спричинив успіх та популярність франшизи "Барбі", якою люди захоплюються і до сьогодні.

Далі в статті буде названо найдорожчі ляльки Барбі в історії.

Барбі Марія-Антуанетта

Лялька носить розкішні прикраси, ідентичні тим, які спричинили скандальну "Справу діамантового намиста" у 1784 році
Лялька носить розкішні прикраси, ідентичні тим, які спричинили скандальну "Справу діамантового намиста" у 1784 році
Фото: Pinterest

Барбі Марія-Антуанетта – це одна з ляльок, створених у серії "Жінки з королівських родин". Вона була інспірована портретом французької монархині 1783 року, що був написаний художницею Елізабет Віже-Лебрен.

У світовій колекціонерській спільноті лялька Барбі Марія-Антуанетта стала відомою, коли у 2016 році вона була продана на аукціоні eBay за 1 250 дол. Проте, нині ціни на цю ляльку значно зросли, і на тій самій платформі вона оцінюється від 1 500 до 3 500 дол.

Барбі #2 (1959)

У ляльки є "сестра" Барбі #1
У ляльки є "сестра" Барбі #1
Фото: Pinterest

У 1959 році було випущено сім версій ляльки Барбі, і всі вони виглядали дуже схоже, за винятком незначних відмінностей. Дана модель була видана під номером 2.

Ці вінтажні Барбі, як не дивно, є важливою віхою лялькового мистецтва. Якщо спілкуватися мовою колекціонерів — чим нижчий номер видання, тим більша ціна. У 2013 році ця історична іграшка в оригінальному пакуванні та з повним асортиментом аксесуарів в комплекті була продана на eBay за 6 710 дол, що є однією з найвищих цін, заплачених за Барбі #2.

Барбі Лорейн Шварц (2010)

Осучаснена версія ляльки Барбі
Осучаснена версія ляльки Барбі
Фото: Pinterest

В рамках співпраці між компанією Mattel та Радою модних дизайнерів Америки Барбі було стилізовано і доведено до шикарного вигляду з маленькою чорною сукнею та інкрустованими діамантовими сережками, поясом, браслетами та величезною літерою "B" — все це коштувало 25 000 дол. Таких Барбі було створено всього 12 штук, що пояснює її цінність, попри те, що вінтажною вона стала зовсім недавно

Лялька зійшла з аукціону за 7 500 дол. Це, звісно, величезна сума за ляльку, але той, хто її заплатив, зробив вигідну покупку.

Барбі Gala Abend (1965)

Цю ляльку випускали в різноманітних варіаціях
Цю ляльку випускали в різноманітних варіаціях
Фото: Pinterest

У 2006 році на аукціоні Christie's відбувся розпродаж приватної колекції з близько 400 ляльок Барбі, серед яких ця рідкісна модель була продана за ціною, що в 12 разів перевищувала її найвищу оціночну вартість. Ця модель була ексклюзивно виготовленою для японського та європейського ринків.

З-під молотка дана лялька зійшла за 9 148 дол.

Барбі #1 (1959)

Славнозвісна "сестра" Барбі #2
Славнозвісна "сестра" Барбі #2
Фото: Pinterest

У 1959 році цю Барбі продавали всього за 3 дол. Сьогодні ж колекціонери охрестили її "Святим Граалем", зважаючи на те, що знайти її навіть у відносно хорошому стані майже неможливо. Однак, якщо вам все ж вдасться її знайти, може статися чудо. На аукціоні 2006 року на "Ляльковому горищі Сенді Холдер" у Каліфорнії розпаковану Барбі №1 продали за 27 450 доларів. Таким чином було побито тодішній світовий рекорд Гіннеса з найвищої ціни, заплаченої за ляльку Барбі на аукціоні.

Барбі до 40-ї річниці De Beer (1999)

Доволі неординарна лялька Бабрі
Доволі неординарна лялька Бабрі
Фото: Pinterest

До 40-річчя Барбі компанія Mattel доручила ювелірам De Beers розробити дизайн ляльки, в результаті чого з'явилася одна з найдорожчих іграшок у світі. De Beers одягнули спеціальну версію Барбі в бікіні в стилі принцеси Леї, героїні кінофраншизи "Зоряні Війни" з витонченим поясом, прикрашеним 160 діамантами.

Одна з найдорожчих ляльок в історії продалась за неймовірних 85 000 дол.

Барбі Стефано Кантурі (2010)

Ексклюзивна і неймовірно дорога модель
Ексклюзивна і неймовірно дорога модель
Фото: Pinterest

Барбі, яку створив австралійський ювелірний дизайнер, більш ніж виправдовує свою ціну: тільки одна Барбі Стефано Кантурі була виготовлена на замовлення з чокером, прикрашеним білими алмазами та яскравим рожевим діамантом.

Вартість цієї унікальної та вражаючої ляльки – 302 500 дол.

Рут Гендлер дала дітям не тільки чудову та яскраву іграшку, а також створила персонажку, що стала культовою у попкультурі, та цінною колекційною моделькою, якою захоплюються у всьому світі.

Раніше ми розповідали, які радянські статуетки можна продати за шалені гроші. Також ми повідомляли, які українські монети можуть коштувати 50 000 грн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.