Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація заброньованого працівника – за яких умов це можливо

Право на відстрочку від мобілізації не дається автоматично, тому варто його реалізувати

Фото: pexels

Бронювання працівників

Фото: pexels

На законодавчому рівні закріплений перелік категорій громадян, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Серед них є заброньовані працівники підприємств, установ та організацій, проте таких осіб можуть мобілізувати, якщо вони вчасно не повідомили про наявність бронювання свій територіальний центр.

Про це стало відомо з рішення Закарпатського окружного адміністративного суду по справі №260/1111/24.

Судова інстанція під час розгляду відмовила чоловіку, бо той не повідомив установу вчасно, тобто, не скористався можливістю реалізації права на відстрочку. Саме на військовозобов`язаних, які мають право на відстрочку, покладено обов`язок своєчасного повідомлення ТЦК стосовно наявності таких підстав.

При цьому реалізувати своє право на відстрочку від призову громадянин може лише до моменту набуття ним статусу військовослужбовця.

За яких умов військовозобов'язаному можуть анулювати бронювання

Анулювання бронювання проводиться рішенням Мінекономіки на підставі документів, які подають органи влади чи підприємства. Надана бронь анулюється, якщо:

  • минув термін дії;
  • завершено виконання мобілізаційного завдання;
  • завершено виробництво товарів (робіт та послуг) для військових;
  • підприємство втратило статус критично важливого;
  • орган влади, місцевого самоврядування, підприємство чи компанію ліквідовано;
  • військовозобов'язаний звільнився.

Після цього у військовозобов'язаного протягом п'яти днів мають вилучити витяг про бронювання, а також повідомити ТЦК.

Перевірити наявність броні від мобілізації можна, звернувшись до керівництва компанії або до територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Співробітники ТЦК зможуть надати актуальну інформацію про бронювання від мобілізації. Також можна скористатись застосунком "Резерв+". Електронний військово-обліковий документ містить всю інформацію з реєстру "Оберіг", зокрема й наявність відстрочки або бронювання.

Раніше ми писали, чи втратить відстрочку студент, якщо працевлаштується офіційно. Також ми повідомляли, хто з вчителів може отримати відстрочку від мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.