Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Хто може вручати повістки чоловікам під час мобілізації

В Україні триває мобілізація, і важливо знати, хто та як може вручати повістки

Фото: Скриншот/YouTube

Накладання штрафу працівниками ТЦК

Фото: Скриншот/YouTube

В Україні триває загальна мобілізація, і чоловіки віком від 18 до 60 років можуть отримати повістку. Однак, важливо розуміти, хто саме має право вручати такі документи і як це має відбуватися, адже не кожен може підійти на вулиці і передати повістку.

Сайт Pro Гроші розібрався в цьому детальніше.

Хто має право вручати повістки

  1. Співробітники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Це, по суті, нова назва військкоматів. Саме їхні працівники найчастіше вручають повістки особисто чи через місцеві органи влади.
  2. Представники органів місцевого самоврядування та поліції. До них відносяться посадовці міських рад, сільських та селищних рад, а також поліцейські. Вони можуть допомагати військкоматам у роздачі повісток, але роблять це на підставі офіційного доручення.
  3. Керівники підприємств, установ, організацій та закладів освіти. Тут є важливе уточнення: керівники не мають права самостійно виписувати повістки. Вони можуть лише передати повістки своїм працівникам або студентам, якщо отримають на це письмовий наказ від ТЦК та СП. Наприклад, директор заводу чи університету може передати повістку працівнику, чи студенту, якщо військкомат надіслав запит на конкретну особу.

Як має відбуватися вручення повістки

За новим законодавством, чоловіки призовного віку завжди повинні мати при собі військово-обліковий документ, такий як приписне або військовий квиток. Якщо представник ТЦК або поліцейський запитує показати цей документ, його потрібно пред’явити. Це стосується і тих, хто перебуває на робочому місці або в навчальному закладі.

Повістку можна вручити особисто в руки або надіслати поштою з повідомленням про вручення. Якщо ж повістку намагаються вручити не за адресою проживання або передають її через сусідів, це порушення процедури.

Важливо пам’ятати, що вручення повістки – це не автоматичний призов до армії. Повістка лише зобов'язує з’явитися до військкомату для уточнення даних або проходження медичної комісії. Проте ігнорування виклику без поважної причини може призвести до адміністративної чи навіть кримінальної відповідальності.

Раніше ми писали про те, які штрафи передбачені у вересні за порушення правил військового обліку. Також ми повідомляли, кого з жінок можуть призвати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.