Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці можуть розраховувати на відстрочку від мобілізації: умови

Розповідаємо, хто із українців може отримати відстрочку від мобілізації під час воєнного стану та що для цього потрібно

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як отримати відстрочку від мобілізації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні навіть під час мобілізації не можуть призвати військовозобов’язаних, які визнані в установленому порядку особами з інвалідністю чи відповідно до висновку військово-лікарської комісії (ВЛК) тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців.

Правила щодо відтермінування від призову на військову службу під час мобілізації передбачені статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку".

У документі, зокрема, відсутня пряма норма, завдяки якій можна було б отримати право на відтермінування від мобілізації у зв’язку з проведенням операції.

Втім, призов не загрожує військовозобов’язаним, які визнані в установленому порядку особами з інвалідністю чи відповідно до висновку військово-лікарської комісії (ВЛК) тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Також не підлягає мобілізації людина, яку комісія визнала тимчасово непридатною для проходження військової служби.Себто, якщо медкомісія визнає призовника непридатним до військової служби на підставі відповідного висновку, то він отримає право на відтермінування від призову під час мобілізації. Під час визначення ступеня придатності ВЛК враховуватиме термін, який минув після хірургічного втручання та рекомендації лікарів про необхідність реабілітації після операції.

Та варто зауважити, що під час воєнного стану та мобілізації відтермінування від призову через стан здоров'я надається військовозобов'язаному лише на два місяці. За медичними показаннями термін можуть продовжити ще до двох місяців, втретє продовження надають на такий самий строк.

Відтак, як пояснюють юристи, максимальний термін, на який можна розраховувати — до пів року.

"Після закінчення відтермінування військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби. Необхідно буде повторно пройти військово-лікарську комісію", – підкреслили юристи.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як у 2023 році українцям видаватимуть повістки. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.