Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: чи можуть виїхати за кордон чоловіки з робочими візами ЄС

Під час мобілізації деякі категорії чоловіків можуть виїжджати за кордон, але за певних умов

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи дозволено чоловікам з робочими візами ЄС виїжджати за кордон

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Верховна Рада України проголосувала за подовження дії воєнного стану та загальної мобілізації до 19 лютого 2023 року. Це означає, що чоловікам призовного віку від 18 до 60 років заборонено покидати територію країни під час воєнного стану. Однак є категорії чоловіків, яким дозволено виїжджати за кордон.

Про це розповів керівний партнер юридичної компанії "Максим Боярчуков та партнери" Максим Боярчуков.

Чи можуть виїхати за кордон чоловіки з робочою візою країн ЄС

До початку повномасштабної війни багато українців працевлаштовувалися за кордоном за допомогою робочих віз. Робоча віза оформлюється на термін від одного до трьох років, залежно від візової історії заявника, характеру посади, яку він планує обіймати, а також рішення візових офіцерів держави, до якої відряджається працівник.

За словами експерта, робоча віза не підтверджує право постійного проживання за кордоном або статус особи, що не підлягає призову на військову службу під час мобілізації. Тому наявність такого документа не є достатньою підставою для перетину кордону під час воєнного стану.

Виїхати за кордон з робочою візою можуть чоловіки, які не підлягають призову та мають право на виїзд з України. Для цього потрібно надати документи, що підтверджують статус особи, яка не підлягає призову на військову службу під час мобілізації.

Чи можуть українці отримати повістку за кордоном

Так, громадяни України можуть отримати повістку навіть в іншій країні. Повістки можуть вручати:

  • відповідні органи місцевого самоврядування;
  • керівники підприємств, установ, організацій;
  • керівники закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності;
  • посадові особи районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Такі органи визначені Положенням про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, що закріплене Постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 р. № 352 (в редакції Постанови Кабінету Міністрів України від 20 січня 2021 р. № 100).

При цьому згідно з пунктом 52 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2022 №1487, закордонні дипломатичні установи України сприяють поверненню військовозобов’язаних та резервістів в Україну без деталізації стосовно повноважень на вручення повісток.

Раніше ми розповідали, які документи потрібні чоловікам для виїзду за кордон. Також ми писали, хто ще з чоловіків може виїхати за кордон під час воєнного стану. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.