Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Жінки в армії: кого можуть призвати під час війни та які посади доступні

Наразі існує лише один фах, представниці якого повинні стати на військовий облік

Фото: Shutterstock, Depositphotos. Колаж: Pro Гроші

Військовий облік для жінок: хто підлягає

Фото: Shutterstock, Depositphotos. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває загальна мобілізація, якій підлягають чоловіки віком від 18 до 60 років. Жінок також призивають на службу, проте для них мобілізація добровільна. Кому необхідно стати на військовий облік, визначає українське законодавство.

Деталі вказані у поправках до Закону "Про військовий обов'язок і військову службу".

У жовтні жінкам дозволили добровільно ставати на облік, хоча раніше йшла мова про такі ж умови мобілізації, яким підлягають чоловіки. Як пояснив начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних сил ЗСУ Роман Горбач, поправки стали можливі завдяки наявності достатнього резерву в армії, тобто гострої потреби мобілізувати жінок немає.

Якщо вона виникне, закон можуть переглянути, але станом на грудень 2022 року всі українки самостійно вирішують, чи ставати їм на облік. "У нас проходять службу дуже багато військовослужбовців-жінок. У процентному співвідношенні до війни їх було набагато більше, десь до 10%, можливо, навіть більше", – уточнив Роман Горбач.

Що стосується військово-облікової спеціальності, все залежить від професії у цивільному житті, вмінь та навичок жінки. Не виключено, що дівчата отримають призначення у такі, здавалося б, чоловічі підрозділи, де потрібно командувати бойовими машинами, взводами, артилерійськими батареями тощо.

Роман Горбач запевняє, що у випадку наявності у людини конкретної бойової спеціалізації, її призначать служити на необхідну посаду незалежно від статі. Сьогодні представниць ЗСУ частіше можна зустріти на керівних посадах, оскільки їхня служба почалася до повномасштабної війни. До того ж за 9 місяців від початку вторгнення особовий склад військ збільшився внаслідок загальної мобілізації, тому необхідності направляти українок у центр бойових дій немає.

Кому потрібно обов'язково стати на облік

Існує тільки один фах, представниці якого обов'язково мають з’явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Йдеться про медпрацівників. Зауважимо, що облік не означає мобілізацію, адже спочатку в ТЦК перевіряється особиста інформація, рівень підготовки, наявність хвороб тощо. І лише у разі абсолютної придатності жінку можуть мобілізувати. Наголошуємо вкотре – тільки за власним бажанням.

До переліку спеціальностей, при яких обліку не уникнути, входять:

  • біомедична інженерія, фізична терапія, медична та психологічна реабілітація;
  • оператори медичного устаткування;
  • професіонали в галузі наук про життя, наукові співробітники;
  • допоміжний персонал у галузі сучасної медицини, фізіотерапії;
  • професіонали патології, токсикології, фармакології, фізіології та епідеміології;
  • токсикологи, фармакологи, професійні медичні сестри та акушерки;
  • стоматологія, технології медичної діагностики та лікування;
  • професіонали в галузі фармації, провізори.

Нагадаємо, що медичні співробітники також підлягають бронюванню на роботі, якщо без їхнього втручання не може функціонувати конкретний заклад чи на посаді вони приносять більше користі, ніж у лавах ЗСУ.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яку виплату отримують військові у разі поранення та які документи потрібні. Також ми повідомляли, як обирають військову спеціальність та чи можна її змінити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.