Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: які студенти можуть отримати повістку

Студенти можуть мобілізуватися за власним бажанням, всупереч факту навчання

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Чи торкнеться мобілізація український студентів

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про продовження загальної мобілізації, граничний термін якої спливав 21 листопада. Ймовірно, наступна триватиме до 19 лютого 2023 року. Постають питання, чи чекати змін студентам і як наразі мобілізують українську молодь.

Сайт Pro Гроші розповідає, кого зі студентів можуть призвати на службу.

Хто не підпадає під загальну мобілізацію

Нагадаємо, під час воєнного стану повістки отримують військовозобов’язані чоловіки віком від 18 до 60 років. Більшою мірою це не стосується студентів закладів вищої освіти, хоча є винятки. Зокрема молодь, яка зарахована на дуальну чи денну форму навчання українських та зарубіжних ЗВО, не підлягає загальній мобілізації. Йдеться про:

  • студентів ПТУ та училищ (здобувачів професійно-технічної освіти);
  • студентів ЗВО (здобувачів вищої освіти);
  • асистентів-стажерів;
  • аспірантів та докторантів, які не навчаються заочно.

Це питання регулюється законами "Про військовий обов’язок та військову службу" та "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Одночасно молоді можуть дати відстрочку для проходження навчальної програми на весь період зарахування до закладу. Привілеї мають громадяни України призовного віку, які навчаються у закладах загальної середньої освіти ІІІ ступенів, а також студенти професійно-технічної освіти на денній формі.

Кого можуть призвати на службу

Формально після закінчення бакалаврату і до зарахування на магістратуру (кілька літніх місяців) українці втрачають статус студента, адже офіційно у цей період не здобувають освіту. У проміжку між зміною освітнього ступеня їх може торкнутися мобілізація. У випадку отримання повістки потрібно звернутися до територіального центру комплектування і надати спеціальну довідку про навчання.

Проте в Україні вистачає молоді, яка хоче вступити до лав Збройних сил, незважаючи на студентство. За власним бажанням їх візьмуть на військову службу (після подання зави у військкомат), а ЗВО зобов’язаний офіційно оформити академвідпустку на час призову.

Нагадаємо, що студенти іноземних закладів вищої освіти більше не можуть покидати Україну. В перші місяці війни існував такий привілей, але після повальної хвилі виїзду чоловіків призовного віку, які "вступали на навчання", цю можливість уряд заборонив.

Скільки ще триватиме мобілізація, сказати важко навіть експертам, адже це залежить від ситуації на фронті. Як повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр, додаткової хвилі призову поки що не планують, оскільки людей вистачає.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які пільги можуть отримати військові та їх рідні. Також ми повідомляли, що військкомат чекає на порушників комендантської години.

Більше новин про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.