Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бронювання працівників з 1 червня – де українцям можуть надати відстрочку

Терміни бронювання працівників не можуть перевищувати строк проведення мобілізації та шість місяців

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Бронювання військовозобов'язаних з 1 червня в Україні

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі підприємства можуть забронювати співробітників з 1 червня, що означає відстрочку від мобілізації на 6 місяців. В Україні розширили критерії визначення важливих для функціонування економіки установ і встановили терміни ухвалення рішень про надання броні.

Це визначено в Постанові КМУ № 76 "Деякі питання реалізації положень Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час".

Який порядок бронювання з 1 червня

Серед важливих змін – більше українців зможуть отримати відстрочку, адже влада розширила критерії, які визначають важливі підприємства в галузі сільського господарства. До таких належать, зокрема, селекційні компанії та постачальники культур/насіння. Змінилися також критерії щодо розміру господарств за чисельністю застрахованих співробітників.

Кабінет Міністрів визначив максимальні терміни прийняття рішень щодо надання особі відстрочки – тепер забронювати військовозобов’язаного працівника можна за 25 днів. Алгоритм і строки такі:

  • органи державної влади повинні за 5 днів мають подати списки до затвердження;
  • структури, які отримали списки, повинні протягом 10 днів їх перевірити та узгодити, відправивши опісля до Міністерства економіки;
  • Мінекономіки має ще 5 днів на прийняття рішення;
  • всіх заброньованих осіб впродовж ще 5 днів треба зарахувати на спеціальний військовий облік, це роблять центри комплектування та соціальної підтримки.

Які підприємства можуть бронювати з 1 червня

Відповідно до Наказу № 952 Міністерства економіки існують певні критерії, яким повинні відповідати організації для можливості надати бронювання. Документ визначає, в яких випадках підприємство отримує статус критично важливого для функціонування економіки (це необхідно для схвалення відстрочок):

  • компанія підтримує і супроводжує інвестиційні проєкти згідно з рішеннями Кабміну та Мінекономіки;
  • реалізує державну політику відповідно до законів України;
  • отримує фінансову підтримку від держави у вигляді грантів;
  • виконує роботу чи надає послуги для Мінекономіки на договірних засадах (строком не менше шести місяців);
  • установа прямо підпорядковується Міністерству економіки й виконує державні замовлення;
  • працює в межах трьох і більше областей України у сфері, реалізацією якої займається Мінекономіки.

Щоб отримати статус критично важливого підприємства, потрібно відповідати хоча б одному вказаному критерію. Відмова про надання статусу повинна бути складена в письмовому вигляді з перерахуванням причин такого рішення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що В Україні розширили перелік підприємств, які можуть бронювати працівників від мобілізації. Також ми повідомляли, яких помилок припускаються підприємства під час бронювання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.