Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: як отримати гроші за майно, яке не дали на службі

Гроші можуть отримати як службовці, так їхні родичі, написавши відповідну заяву

Фото: АрміяInform, РБК-Украина. Колаж: Pro Гроші

Військові можуть отримати компенсацію за майно на службі

Фото: АрміяInform, РБК-Украина. Колаж: Pro Гроші

Всі мобілізовані чоловіки віком від 18 до 60 років при вступі на службу повинні отримати необхідні речі та майно. У випадку відсутності предметів повсякденного вжитку, службовець може претендувати на грошову компенсацію.

Як її отримати, визначає Наказ Міністерства оборони України № 232.

У документі, затвердженому 29 квітня 2016 року "Про речове забезпечення військовослужбовців Збройних сил України та Державної спеціальної служби захисту", йдеться про можливість компенсації для рядових, офіцерів, сержантів і старшин. Гроші можуть виплатити у трьох випадках:

  • якщо відбулося звільнення зі служби;
  • у разі загибелі чи смерті військового;
  • у випадку переведення до іншого військового формування або органів спецпризначення, що супроводжується виключенням зі списків особового складу військової частини.

Алгоритм отримання відшкодування за речі та майно наступний: спочатку варто отримати довідку про вартість забезпечення, яке не надали військовому під час служби. Як зазначають юристи, документ видається речовою службою військової частини, виходячи із закупівельної вартості майна, розрахованої станом на 1 січня поточного року.

Далі військовослужбовець має звернутися до свого командира, попередньо написавши рапорт про компенсацію і додавши до нього оригінал довідки про вартість речового майна. Командир військової частини оформлює наказ, у якому вказує розмір виплати на підставі довідки. Лише після затвердження наказу можна здійснити відшкодування.

Як отримати компенсацію родичам загиблого військового

Експерти запевняють, що у випадку смерті службовця компенсацію виплачуватимуть членам його родини та утриманцям рівними частинами. Коло осіб визначається Сімейним кодексом України та законом "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Щоб претендувати на гроші, члени сім'ї повинні подати відповідну заяву за місцем служби військового. Це варто зробити не пізніше трьох років з дня загибелі або набуття чинності рішення суду про визнання людини померлою. Може статися, що родичам не нарахують виплати. Тоді потрібно звернутися з позовом до суду та вимагати компенсацію у судовому порядку.

Нагадуємо, що під час загальної мобілізації призову не підлягають українці, визнані військово-лікарською комісією (ВЛК) тимчасово непридатними до служби за станом здоров’я або ж повністю непридатними. Тоді їх виключають з військового обліку. Зауважимо, що навіть з поміткою про виключення існує ймовірність призову у воєнний час, оскільки перелік хвороб значно звужується в особливий період.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яке максимальне покарання за неявку до військкомату. Також ми повідомляли, чи можуть мобілізувати чоловіків, яких було знято з обліку до 24 лютого.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.