Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: що робити, якщо повістка досі не прийшла

Розповідаємо, куди треба звертатися тим, хто хоче захищати Україну

Фото: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Загальну мобілізацію продовжили до 21 листопада

Фото: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Верховна Рада подовжила термін воєнного стану та загальної мобілізації до 21 листопада. Відповідно, повістки видають усім військовозобов'язаним чоловікам віком від 18 до 60 років.

Розповідаємо, що робити тим, хто чекав повістку, але так і не отримав.

Українцям, які хочуть обороняти Україну та вже мають військовий досвід, треба звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки свого району.

Військовозобов'язаних із наявністю досвіду проходження військової служби до 2014 року можуть відразу спрямувати до військових частин.

Що робити особам без військового досвіду

Для комплектування бойових військових частин обов’язковою вимогою є наявність досвіду проходження військової служби або навчальних зборів за відповідною військово-обліковою спеціальністю.

Тих, хто раніше не служив, спочатку відправляють на навчання в спеціалізовані центри (полігони) та на курси перепідготовки та підвищення кваліфікації при військових навчальних закладах.

Кого не можуть мобілізувати

Не підлягають призову на службу під час мобілізації:

  • заброньовані за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами й організаціями;
  • визнані особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням комісії);
  • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
  • усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;
  • які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;
  • народні депутати України.

Що буде з тими, хто уникає повісток

Якщо при отриманні повістки людина не з'явилася у військкомат чи територіальний центр комплектування соціальної підтримки (ТЦК), це можна вважати порушенням правил мобілізації.

Читайте, яке покарання передбачається у разі неявки до військкомату.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що потрібно знати про мобілізацію жінок. Також ми розповідали, що загрожує ухилянтам від мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.