Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військовий облік: наскільки реально отримати повістку, перебуваючи за кордоном

Розповідаємо, чи працює механізм вручення повісток українцям в інших державах і що буде за незаконний перетин кордону

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці не можуть отримати повістку за кордоном, але їм загрожує штраф за незаконний віїзд

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Поки серед громадян точаться дискусії, чи запровадить уряд розсилання повісток через месенджери, декого цікавить, чи можна отримати документ, перебуваючи за кордоном.

Відповідь дав журналісту Pro Гроші голова адвокатського об’єднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Відповідно до оновленого порядку військового обліку українці, які перебувають за кордоном, повинні стати на облік у консульській установі. Тож постає питання, чи мають їхні представники повноваження вручати громадянам повістки. Але до обов’язків співробітників консульств входить лише інформування відповідних органів в Україні про взяття на облік. Інші дії не передбачені законодавством, тож документ особа зможе отримати лише по поверненню.

Водночас українцям варто переживати за проблему, що може виникнути в разі незаконного перетину кордону під час війни. За неправомірний виїзд їм загрожує покарання.

Якщо військовозобов'язані чоловіки перетнули кордон поза межами прикордонних пунктів, вони фактично будуть нести адміністративну відповідальність. Всім іншим чоловікам, які виїхали за кордон під час війни, нічого не загрожує, – уточнив Ростислав Кравець.

Йдеться про штраф у розмірі від 3 400 до 8 500 гривень чи адміністративний арешт. Це залежить від часу, який минув після незаконного виїзду.

Хто може правомірно перетнути кордон

Військовозобов’язані чоловіки від 18 до 60 років не можуть покидати територію України, за деякими конкретними винятками. Але підставою для виїзду є постійне проживання за кордоном. Обмеження не розповсюджуються на дітей до 18 років у супроводі дорослих, чоловіків після 60 років, жінок не військовослужбовиць і держслужбовиць, військовозобов’язаних чоловіків, які не підлягають мобілізації та виключені з обліку.

При цьому треба мати спеціальний дозвіл від Державної міграційної служби, а саме відмітку в паспорті про виїзд на постійне місце проживання. Ще одне обов’язкове завдання – оформити зняття з обліку в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки. Варто прийти до військкомату, подати заяву, документи, що підтверджують право на виїзд, та дочекатися відповідну довідку.

Загалом дозвіл виїхати в іншу країну надається за умов, що особа має посвідку на проживання чи отримала грінкарту, та перебуває на консульському обліку за кордоном.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що виїхати за кордон під час війни може ще одна категорія чоловіків і розповідав, хто саме та за яких умов. Також ми повідомляли, що українським військовим буде простіше виїхати на лікування за кордон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.