Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи буде оголошена додаткова мобілізація в Україні? В Міноборони відповіли

Наразі загальну мобілізацію планують проводити щонайменше до 21 листопада

Колаж: Pro Гроші

Ганна Маляр розповіла, що буде з мобілізацією

Колаж: Pro Гроші

В Україні наразі не планують проводити додаткову мобілізацію, адже Генштабу вистачає тих людей, які були призвані на військову службу.

Про це в ефірі телемарафону заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Вона прокоментувала таким чином те, що президент Володимир Зеленський вніс в Раду законопроєкт щодо продовження воєнного стану і мобілізації.

Маляр пояснила, що хоча зараз і вистачає тих людей, які були мобілізовані, усе залежатиме від ситуації на фронті.

"Ми всі маємо усвідомлювати, що в країні йде війна. Ми можемо припускати різні сценарії розвитку подій. І ми з вами повинні бути готовими до розвитку всіх цих сценаріїв", – зазначила заступниця міністра оборони.

На скільки продовжать мобілізацію в Україні

Президент України Володимир Зеленський запропонував Верховній Раді продовжити мобілізацію та воєнний стан в Україні. Рішення може бути прийняте на найближчому пленарному засіданні, яке відбудеться до 20 листопада.

"З високою долею ймовірності продовження буде знову на 90 днів: тобто до 19 лютого 2023 року", – повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Як проходить загальна мобілізація

Під час загальної мобілізації призвати на військову службу можуть усіх військовозобов'язаних громадян України віком від 18 до 60 років, якщо у них немає законних підстав для отримання відстрочки або виключення з військового обліку.

На початку березня 2022 року в Україні були затверджені чотири черги призову чоловіків на військову службу.

В першу чергу призивали військовослужбовців із досвідом, ветеранів АТО та ООС до 40 років.

Далі в черзі військовослужбовці, що проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

Наступні – військовозобов'язані громадяни, які закінчили військові кафедри вишів як офіцери запасу, громадяни із освітою у вищих військових навчальних закладах із військовими званнями, які не призивалися під час попередніх мобілізаційних хвиль.

Остання мобілізаційна черга – це всі українці, які не мають вікових або фізичних обмежень для несення служби, але також не мають військового досвіду.

Водночас, Верховна Рада врегулювала, що призивати українців на службу можуть поза чергою, якщо їхня спеціальність наразі потрібна на фронті.

Раніше ми писали про те, які студенти можуть отримати повістку під час мобілізації. Також ми пояснювали, як визначають, скільки людей треба забрати на службу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.