Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: коли військові не беруть участі в боях

Після встановлення ступеня придатності військовозобов'язаних розподіляють до військових частин

Фото: УНІАН, Генштаб. Колаж: Pro Гроші

У яких випадках військові не виконують бойові завдання

Фото: УНІАН, Генштаб. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває загальна мобілізація, під час якої всі військовозобов'язані чоловіки можуть отримати повістку та відправитися на проходження військово-лікарської комісії.

Про те, хто з мобілізованих не бере участі в боях, розповів офіцер відділу обліку Сумського обласного ТЦК Роман Яременко в коментарі виданню "Суспільне".

Згідно із законодавством України, після отримання повістки військовозобов'язані мають з'явитися до ТЦК, щоб підтвердити або оновити облікові дані та, за необхідності, пройти військово-лікарську комісію для встановлення ступеня придатності до військової служби.

Офіцер зазначив, що вручення повістки не означає негайну мобілізацію на фронт. До того ж до ТЦК часто приходять розпорядження щодо доукомплектування тилових частин.

"Перш за все це уточнення облікових даних, визначення придатності, а вже потім, в залежності від проходження комісії, можливе направлення до військових частин", ― каже Роман Яременко.

Він також додав, що військові деяких бойових частин фактично жодного разу не брали участі в бойових діях. Зазвичай у таких частинах громадяни займаються постачанням боєприпасів, готуванням їжі або розвідкою.

"Військовозобов'язаних можуть мобілізувати саме у тилові частини, які забезпечують підрозділи на передовій", – підкреслив офіцер.

Які дані безробітних отримує ТЦК

Єдина інформаційна-аналітична система центрального органу виконавчої влади надає представникам ТЦК доступ до даних військовозобов'язаних.

Для оформлення статусу безробітного потрібно обов’язково надати таку інформацію до ТЦК:

  • паспортні відомості (ПІБ, місце прописки, сімейний стан);
  • ідентифікаційний код;
  • документ про освіту або дублікат;
  • відомості з трудової книжки (місця роботи, стаж та посади);
  • військово-обліковий документ.

Стадії мобілізації в Україні

  1. Уточнення даних у ТЦК (Територіальні центри комплектування — колишні військкомати). Це перший етап після вручення повістки, який проводять для того, щоб звірити інформацію про військовозобов'язаного.
  2. Проходження військово-лікарської комісії (ВЛК), за результатами якої роблять висновок про придатність або непридатність до служби, та отримання повістки про прибуття на призовний пункт.
  3. Навчання у відповідних центрах.
  4. Розподіл за військовими частинами та подальше виконання бойових завдань.

Раніше ми розповідали, чи оголосять в Україні додаткову мобілізацію. Також ми писали, чи можуть мобілізувати батька неповнолітньої дитини. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.