Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: кого з безробітних призвуть насамперед

Розповідаємо, як мобілізують безробітних під час воєнного стану

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як мобілізують безробітних

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час загальної мобілізації чоловіків віком від 18 до 60 років можуть призвати на військову службу.

Начальник управління персоналом штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ полковник Роман Горбач розповів, кого з безробітних призвуть в першу чергу.

Мобілізація безробітних

Наразі в Україні нема потреби проводити додаткову мобілізацію, тому на службу закликають в першу чергу фахівців для доукомплектації військових частин. Українській армії потрібні всі категорії військово-облікових спеціальностей. Насамперед відбирають особовий склад, який має досвід проходження військової служби. Таких військовослужбовців можуть направити безпосередньо до бойових військових частин.

Українці, яких забронювали роботодавці, також можуть бути мобілізовані, якщо їх звільнили з роботи. Після отримання повістки такі військовозобов'язані мають з'явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки у зазначену дату. При собі необхідно мати відповідні документи.

Якщо військовозобов'язані не мають підстав для відстрочки від призову, то вони проходять медкомісію, яка має визначити стан здоров'я та придатність до служби.

У разі призову до армії зареєстрованих безробітних, вони не можуть виконувати обов'язки, визначені законом зайнятості населення, зокрема, відвідувати центр зайнятості та шукати роботу. Військова служба вважається зайнятістю людини, тому що вона застрахована у системі загальнообов'язкового державного соцстрахування та сплачує державі податки.

Чоловіки, яких мобілізують на військову службу, мають із документами від ТЦК звернутися до центру зайнятості для зняття статусу безробітних. Після звернення їм припиняють виплачувати допомогу з безробіття.

Ті, хто не проходив військову службу, можуть бути призвані лише до навчальних військових частин та вищих навчальних військових закладів для перепідготовки як мінімум на місяць. Навчання складнішим спеціальностям проходить довше, після чого чоловіків направляють на службу.

Раніше ми розповідали, що наразі потрібно ЗСУ. Також ми писали, хто може звільнитися зі служби під час війни. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.