Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: чи звільнять військового, який оформить опікунство над батьками

Розповідаємо, чи можна військовослужбовцю стати опікуном та на цій підставі звільнитися зі служби

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям роз'яснили умови звільнення з військової служби

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Мобілізовані українці, з батьками чи близькими яких сталося нещастя, можуть звільнитися з військової служби, щоб попіклуватися про них.

На яких підставах це можна зробити – пояснив юрист Дмитро Дончак.

Він відповів на питання військового, який перебуває на службі в ЗСУ та потрапив туди під час мобілізації.

"Місяць тому у матері стався інсульт. Паралізована ліва сторона. Чи можу я оформити опікунство? Є рідний брат, який на цей момент не перебуває на службі", – запитав захисник.

Три варіанти звільнення

Юрист пояснив, що за таких обставин є декілька можливих варіантів для звільнення з військової служби:

1. Оформлення опікунства

Дончак уточнив, що опікунство над людиною оформлюється тільки через суд. Справи про визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування.

"На цьому етапі можуть виникнути проблеми суто бюрократичного характеру: по закону розгляд справи відбувається за участі заявника, водночас Ви перебуваєте на військовій службі, і бути присутніми на судових засіданнях не зможете, і одночасно, суд повинен заслухати ту особу, яка планує стати опікуном", – пояснив юрист.

Він додав, що встановлення опікунства – це не швидкий варіант.

2. Встановлення постійної опіки

Це ще один спосіб встановити постійний догляд за людиною, але це вже робить орган опіки. Законодавство України передбачає, що українці можуть надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі без проходження спеціального навчання членам своєї сім’ї, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права й обов’язки та є:

  • особами з інвалідністю I групи;
  • дітьми з інвалідністю;
  • громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;
  • невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися;
  • дітьми з тяжкими хворобами.

Щоб оформити догляд, до органу опіки та піклування подається заява про встановлення догляду і про отримання компенсації. Потім приймається відповідне рішення.

"Які недоліки цього варіанту: по-перше, для встановлення постійного догляду вимагають надати довідку з роботи про середньомісячний дохід. Якщо цей дохід вище за певну суму (з розрахунку не більше ніж 2 481 грн на кожного члена сім'ї), то соцзахист відмовиться видавати довідку про отримання компенсації. Якщо не видадуть довідку про отримання компенсації, то не зможете оформити постійний догляд", – пояснив юрист.

Він додає, що цей пункт можна "обійти", отримавши від виконкому місцевої ради документ про призначення єдиним помічником-доглядальником.

"Але невідомо, як на це відреагують у військовій частині, а судитися з ними – довго. Тому залишимо цей варіант на самий крайній випадок", – пропонує Дончак.

3. Оформлення інвалідності

Відповідно до статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу", військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період, звільняються з військової служби під час воєнного стану через такі сімейні обставини:

  • у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю;
  • у зв'язку із наявністю в одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю I чи II групи.

"У вашої матері паралізована частина тіла. Тому вона має право отримати групу інвалідності... Як тільки буде встановлена інвалідність, та з'являться відповідні підтверджуючі документи – Ви зможете написати на ім'я командира частини Рапорт про звільнення зі служби за сімейними обставинами. Приблизно за місяць з моменту подачі рапорту вас звільнять", – пояснив юрист.

Раніше ми писали, що військовозобов'язані чоловіки не завжди можуть виїхати з країни, супроводжуючи одного із батьків з інвалідністю. Також ми пояснювали, за яких обставин військового не можуть мобілізувати повторно.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.