Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: хто з чоловіків може виїхати за кордон під час воєнного стану

Експертка розповіла, що виїжджати з країни можуть навіть чоловіки призовного віку

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

В Україні більше року триває загальна мобілізація

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

В Україні діє воєнний стан, а тому чоловіки призовного віку не можуть виїхати за кордон. Проте навіть у цьому питанні є певні винятки. Вони прописані у правилах перетинання державного кордону громадянами України.

Про це розповідає юристка Анастасія Григорʼєва.

Виходить, що перетнути кордон можуть чоловіки, які доглядають за родичами з інвалідністю. Також це стосується тих українців, які мають щонайменше трьох неповнолітніх дітей віком до 18 років.

Яким чоловікам можна виїхати за кордон

Експертка розповіла, що перетинати кордон можуть чоловіки призовного віку, які:

  • мають матір або батька першої ступені спорідненості, а також батьків подружжя (як і зі сторони чоловіка, так і дружини), котрі є інвалідами 1 та 2 групи та планують перетинати кордон в супроводі одного з таких батьків;

  • постійно доглядають за людиною з інвалідністю 1 та 2 групи та супроводжують її для виїзду за межі України. У цьому випадку треба документи, які підтверджують отримання грошей за догляд. Також треба акт, де зазначається, що ви дійсно доглядаєте за одним з батьків;

  • потребують постійного догляду через супровід одного із родичів сімʼї першого ступеня спорідненості. Тобто ті люди, які постійно потребують догляду, можуть подорожувати за кордоном разом зі своїм батьком, матір'ю, дружиною, чоловіком, сином або дочкою (навіть, якщо вони були усиновленими). Памʼятайте, що треба мати документи, які підтверджують ваш родинний зв'язок та необхідність такого догляду;

  • мають на постійному утриманні 3 і більше дітей, яким ще не виповнилося 18 років. Діти можуть бути від різних шлюбів, але законодавчо має бути встановлений факт перебування дітей на вашому утриманні. Документи, які необхідні для підтвердження – посвідчення багатодітного батька.

Якщо чоловік 18 – 60 років хоче виїхати за кордон через інвалідність батьків, тещі чи тестя та у їхньому супроводі, то треба мати такі документи:

  • довідку, де вказано, що така ви є дійсно сином або донькою для осіб з інвалідністю;

  • документи, які будуть підтверджувати інвалідність ваших родичів;

  • довідка, де вказані дані про однакове місце фактичного проживання осіб, які планують виїхати за кордон та їх батьків.

Кого можуть мобілізувати цього літа

Мобілізації підлягають:

  • резервісти;

  • військовозобов'язані;

  • особи із запасу віком від 18 до 60 років;

  • придатні за станом здоров’я;

  • чоловіки віком від 18 до 27 років можуть бути мобілізовані, якщо вже проходили строкову службу або віднесені до служби запасу другої черги.

Про інші категорії громадян, яких можуть забрати на службу вже цього літа, читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи можуть мобілізувати студентів цього літа. Також ми повідомляли, чи можуть повістку передати через дружину військовозобов’язаного.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.