Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Приготуйтеся до маніпуляцій у військкоматі. Що треба знати звільненим у запас

Українцям роз'яснили, за яких обставин військового не можуть мобілізувати повторно

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці мають право на відстрочку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Військовозобов'язані в Україні під час загальної мобілізації можуть отримати відстрочку та не підлягають призову, якщо мають дружину (чоловіка) або одного із батьків з інвалідністю I чи II групи.

Чи можуть мобілізувати таких українців через певний час, пояснила адвокатка Марина Бекало.

За її словами, якщо у військовозобов'язаного є право на відстрочку у зв'язку із вищевказаними причинами, то необхідно прибути до військкомату, де йому повинні поставити штамп про звільнення в запас.

"Але приготуйтеся на випадок маніпуляцій в військкоматі, адже таки випадки непоодинокі. Візьміть із собою нотаріально посвідченні копії документів що підтверджують інвалідність батька та родинний зв'язок з ним (довідка МСЕК, пенсійне посвідчення та свідоцтво про народження), підготуйте заяву на відстрочку, та можете сміливо йти в військкомат для проставляння штампа про звільнення", – зазначила адвокатка.

Чи можуть призвати повторно

За словами адвокатки, звільнені в запас українці мають право на відстрочку протягом 6 місяців з дня звільнення, але лише під час часткової мобілізації. Це стосується громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

"А у нас наразі триває не часткова, а загальна мобілізація", – уточнила Бекало.

Чи можна виїжджати за кордон

Військовозобов'язані, які звільнені в запас на підставі інвалідності близьких родичів, мають право перетинати кордон на таких підставах:

  • супроводжуючи одного із батьків, які є інвалідами І чи II групи;
  • як військовозобов'язана особа, яка не підлягає мобілізації про що є відповідний запис у військовому квитку.

"Якщо у вас у військовому квитку буде запис (штамп) про звільнення зі служби та про надання відстрочки (або довідка про надану відстрочку), то ви зможете перетинати кордон без супроводу батька", – пояснила адвокатка.

Раніше ми писали про те, коли виїзд з України заборонений навіть у разі супроводу батьків з інвалідністю. Також ми пояснювали, чи можуть мобілізувати людей з інвалідністю ІІІ групи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.