Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: чи зможуть вас забрати на службу з іншої області

Якщо ви надовго переїжджаєте в інший регіон, то маєте стати на військовий облік на новому місці

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Військових розподіляють на фронт вже після того, як вони завершать навчання

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Наразі в Україні триває мобілізація. Під неї потрапляють військовозобов’язані віком 18-60 років. Тому людей все більше починає цікавити питання про те, чи можуть забрати на службу з тієї області, де ви не зареєстровані. Водночас у законодавстві країни немає порядку або чіткого положення про вручення повісток, їхню роздачу на блокпостах, у різних закладах, на вулиці тощо.

Про це в коментарі НВ розповів начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних сил України полковник Роман Горбач.

Під час мобілізації представники військкоматів не можуть призвати на службу жителя іншої області. Однак вони мають право перевіряти документи й просити вас стати на військовий облік за місцем проживання.

"Якщо громадянин надовго вибуває в інший регіон, то має "знятися" з військового обліку і стати на новому місці. Якщо людина у відрядженні – теж мають бути відповідні документи", – пояснив військовий.

Також представники центру комплектування в одній області не можуть направити військовозобов’язаного на проходження якихось дій у такий же центр в іншому регіоні.

"Це неможливо. Але якщо у спілкуванні з’ясується, що громадянин тут мешкає якийсь час, то згідно з законом він мусив би стати тут на військовий облік. Його можуть запросити для цього у військкомат і уточнити всі облікові дані. Якщо справді на день поїхав до батьків, наприклад, і повертається, чи навпаки, то я не думаю, що йому вручать повістку. Якщо вручать, то це буде не зовсім правильно. Але ця ситуація часто перебільшена", – зазначив полковник ЗСУ.

Як проходить розподіл на фронт

Раніше ми писали, що військових розподіляють на фронт вже після того, як вони завершать навчання на конкретного фахівця. Потім їх направляють у військові частини, де потрібні ті чи інші фахівці.

Побажання щодо військ іноді враховуються, і мобілізовані мають вибір, коли збігається потреба в конкретному спеціалісті та побажання військовослужбовця. Тоді його можуть призначити в ту частину, куди він хоче. Наприклад, до своїх побратимів або якщо частина дислокується ближче до будинку.

Термін підготовки

Військові без досвіду проходять у навчальних центрах, як мінімум, базову загальновійськову підготовку, яка триває 30 діб. За цей час мобілізовані набувають базового досвіду, який їм знадобиться для служби в частинах, але не на передовій.

Якщо військовослужбовець призначатиметься на складнішу спеціальність, необхідно буде пройти додаткову підготовку ще два тижні. Ще складніша спеціальність вимагає до 45 днів додаткової підготовки. Військовослужбовці, які призначаються на сержантські посади, також проходять додаткову професійну підготовку. Сумарно навчання може тривати понад два місяці.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яку зарплату отримують мобілізовані військові в Україні. Також ми розповідали, у яких випадках не можуть мобілізувати добровольців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.