Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: чи можуть виїхати за кордон чоловіки, які вийшли з в'язниці

Згідно з законодавством, на час відбування покарання у місцях позбавлення волі чоловіки знімаються з військового обліку

Колаж: Pro Гроші

В ДПСУ роз'яснили правила виїзду за кордон деяких чоловіків

Колаж: Pro Гроші

Через проведення мобілізації в Україні військовозобов'язаним чоловікам заборонено виїжджати за кордон, але є вийнятки.

Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.

Водночас чоловікам, які були зняті з військового обліку у зв'язку із відбуванням покарання у місцях позбавлення волі та звільнилися, не дозволено виїжджати за кордон під час дії воєнного стану.

Дозвіл на виїзд із країни цієї категорії громадян не передбачено постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України" та частиною 1 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Тобто для виїзду за кордон у цієї категорії українців підстав немає.

Які чоловіки можуть виїхати за кордон

Якщо чоловіків виключили з військового обліку за рішенням військово-лікарської комісії та встановили інвалідність, то такі громадяни можуть виїхати з України. Однак така відстрочка діє лише 6 місяців, після чого треба знову проходити військово-лікарську комісію.

Після того як чоловіка визнали тимчасово непридатним до військової служби, то відповідно до ст. 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402, його можуть випустити за кордон у разі наявності необхідних документів.

Для виїзду за кордон таким чоловікам потрібно мати при собі:

  • закордонний паспорт;
  • військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, у якому є результати військово-лікарської комісії;
  • висновок військово-лікарської комісії про визнання тимчасово непридатним до військової служби за станом здоров'я на строк до шести місяців.

Якщо отримати у військкоматі документ з позначкою "знятий із військового обліку", це ще не буде підтвердженням непридатності до військової служби за станом здоров'я, тому цей документ не є гарантією можливості виїзду за кордон. Мають право залишити країну лише люди з інвалідністю, які отримали її в Україні. Українці, які супроводжують осіб з інвалідністю, також можуть самостійно та неодноразово виїжджати за межі країни.

У Законі України "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу до ЗСУ" розписано, з якими захворюваннями не призивають до армії під час воєнного стану. Однак, не всі захворювання гарантують отримання інвалідності І або ІІ групи, яка дає право на виїзд із країни.

Раніше ми писали про те, як чоловіки намагалися незаконно виїхати з України. Також ми пояснювали все, що потрібно знати про правила та документи для того, щоб виїхати в Європу на своєму авто.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.