Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціна питання від $700: як чоловіки намагалися незаконно виїхати з України

Які схеми використовують чоловіки призовного віку, щоб виїхати з країни

Фото: ДПСУ; Колаж: Pro Гроші

Як чоловіки намагались виїхати з України

Фото: ДПСУ; Колаж: Pro Гроші

В Україні у зв'язку з воєнним станом та загальною мобілізацією чоловікам призовного віку вже понад 7 місяців заборонено виїжджати з країни. Однак завжди знаходяться ті, хто намагається обійти закон та якимсь способами залишити Україну. Державна прикордонна служба щоразу розповідає про нові схеми, до яких вдаються українці, аби виїхати за кордон.

Видання Forbes розповіло, які схеми використовують чоловіки призовного віку, щоб виїхати з країни.

На початку вересня Держприкордонслужба повідомила, що від початку російського вторгнення понад 8000 чоловіків призовного віку намагалися незаконно перетнути кордон і залишити Україну.

Національна поліція відкрила 1300 проваджень щодо незаконного перетину кордону людьми. З 24 лютого прикордонники зафіксували 245 марних спроб підкупу на понад 3,8 млн грн.

Основні схеми для виїзду за кордон

Легально перетинати державний кордон під час воєнного стану може обмежений список осіб – зокрема, спортсмени, залізничники, волонтери, моряки, люди з інвалідністю, здобувачі освіти, багатодітні чоловіки, опікуни тощо. Саме навколо цього переліку і будуються можливі варіанти виїзду за кордон.

Тож для цієї схеми треба знайти (купити) відповідну довідку. Таку "операцію" намагалась у липні провернути одна група людей, однак СБУ зрештою викрила їх. Групу очолювала начальниця одного з райвідділів соцзахисту департаменту гуманітарної політики Львівської міськради, а її спільниками були працівники однієї з медустанов. Під час обшуків у чиновниці знайшли валюту на суму понад 8 млн грн в еквіваленті.

Яка ціна питання

Численні Telegram-канали з аудиторією у 3000–10 000 підписників пропонують свої послуги посередника, що забезпечує можливість виїзду. Середня вартість послуг, як пише Forbes, – $1000–2000, якщо є аванс. Без авансу цінник збільшується вдвічі.

Найпоширеніший спосіб – виїзд у якості міжнародного волонтера через систему "Укртрансбезпеки" "Шлях", до якої вносяться дані водіїв призовного віку, що можуть перетинати кордон, щоб перевозити гуманітарну чи медичну допомогу та вантажі.

Найчастіше цей спосіб використовують підприємці для здійснення бізнес-подорожей. Разовий перетин кордону коштує, зазвичай, $700–1000. Більше $2000 просять у випадку, коли на людину оформляють документи, що дозволяють їздити за кордон неодноразово та на власному авто.

Як запевняють посередники, кількість місць для одного контрольно-пропускного пункту становить шість осіб на день, тому місця бронюються заздалегідь. Оплата здійснюється на банківську картку.

Схема №2. Підробні довідки про непридатність до військової служби

Ще один популярний варіант для втечі з країни – "білий квиток", інвалідність або важкий діагноз, для якого потребується лікування за кордоном. За дві доби та $2000 (аванс $800) посередники беруться зняти з військового обліку та навіть анулювати повістку.

Все, що потрібно від "клієнта", – скан-копія паспорта, фото та вказати зріст і вагу. Натомість людину ставлять на облік як внутрішньо переміщену особу в прикордонному місті, надають їй висновок від воєнно-лікувальної комісії.

Схема №3. Стати студентом у закордонному вузі

Досить розповсюдженою була схема із оформленням фіктивного навчання за кордоном. Вартість такої послуги – $2000–3000 (аванс 50%) залежно від країни.

Зазвичай посередники пропонували навчання у Польщі, у так званій дорослій школі, з офіційним запрошенням з польської сторони на навчання, студентським білетом, нотаріально завіреними документами та їхнім перекладом.

Однак з 14 вересня чоловікам, які вступили в іноземні виші, обмежили виїзд за кордон. У Держприкордонслужбі наголосили, що причина цьому – масова підробка документів.

Нагадаємо, Верховна Рада планує внести зміни в порядок бронювання військовозобов'язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Відповідний законопроект прийняли в першому читанні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.