Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: що робити, якщо повістку вручили непридатному до військової служби

Розповідаємо, як довести свою непридатність до служби за станом здоров'я

Фото: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні продовжується друга хвиля мобілізації

Фото: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Верховна Рада підтримала продовження мобілізації в Україні до 21 листопада. Усі, хто перебуває на військовому обліку, може отримати повістку. Проте іноді їх вручають тим, хто не придатний до служби за станом здоров'я.

Розповідаємо, що робити в таких випадках.

Як видаються повістки

Вручати повістки мають повноваження співробітники територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦКСП), а також уповноважені особи органів місцевого самоврядування, керівники підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, фізичні особи-підприємці, керуючі багатоквартирних будинків, власники будинків.

Законодавством України не передбачається особливих вимог щодо місця видачі повісток. Тому вам їх можуть вручити навіть у громадських місцях. Після отримання повістки особа повинна розписатися про факт отримання й надалі з'явитися в зазначену дату у вказанамо місці.

Хоч, повістку можуть видати навіть у магазині, сформувати та заповнити її має право лише співробітник територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Заповнення завчасно проштампованих бланків на місці вважається порушення закону.

Також не вважається запрошенням до військкомату телефонний дзвінок. Тому що громадяни України мають отримувати повістку особисто, під підпис.

Що робити, якщо повістка прийшла людині, яка непридатна до військової служби

Згідно з Законом України "Про військовий обов'язок і військову службу", військовозобов'язаний повинен обов'язково пройти медичний огляд.

Медогляд включає вивчення та оцінку стану здоров'я і фізичного розвитку громадян на момент огляду з метою визначення ступеня придатності до військової служби.

Військовозобов’язаних, визнаних непридатними до військової служби, можуть повторно оглянути у військово-лікарській комісії військових комісаріатів за місцем проживання.

Якщо під час проходження медичного огляду підтверджується непридатність до служби, то вам видають висновок військово-лікарської комісії та військовий квиток (або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного) з відміткою про непридатність.

Ці документи під час воєнного стану повинні завжди бути при собі. Їх потрібно пред'явити в разі вручення повістки.

Відповідальність за ігнорування повістки

Якщо при отриманні повістки людина не з'явилася у військкомат чи територіальний центр комплектування соціальної підтримки (ТЦК), це можна вважати порушенням правил мобілізації. Дізнавайтеся, яке покарання передбачається у разі неявки до військкомату.

Раніше сайт Pro Гроші писав про мобілізацію жінок. Також ми розповідали, хто має право на безкоштовну медичну допомогу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.