Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Міжнародні посилки під прицілом: які зміни чекають на українців

Нововведення мають на меті підтримати українського виробника та поповнити бюджет країни

Фото: Pexels

В Україні працюють над оподаткуванням міжнародних посилок

Фото: Pexels

Багато українців користуються популярними міжнародними маркетплейсами, такими як eBay, Aliexpress та Temu. Вони пропонують широкий вибір товарів за значно нижчими цінами, ніж у звичайних магазинах. До того ж можна заощадити ще й завдяки пільгам на посилки, вартість яких становить до 150 євро. Проте депутати вже працюють над змінами.

Про це розповів голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в коментарі Економічний правді.

У липні 2024 року Міністерство фінансів України запропонувало скасувати митні пільги для покриття витрат на оборону країни. Хоча наразі це питання відклали, уряд все ще обговорює можливість скасування пільги в майбутньому.

Чому це важливо для української економіки

Основна причина, чому уряд розглядає скасування пільг на посилки, полягає не лише в бажанні зібрати додаткові гроші для бюджету (за оцінками, це може бути кілька мільярдів гривень), але й у підтримці національного виробника. Оскільки дешеві товари з-за кордону конкурують з українськими виробниками, що ускладнює їхнє становище на ринку.

Що може змінитися для покупців

Зараз товари, замовлені на іноземних маркетплейсах, які коштують до 150 євро, не оподатковуються. Тобто за них не потрібно платити ПДВ (20%) та мито (близько 10%). Якщо сума замовлення перевищує цей ліміт, податки нараховуються лише на різницю. Наприклад, якщо посилка коштує 200 євро, то потрібно ще буде сплатити за неї 50 євро.

Міністерство запропонувало скасувати пільгу, але залишити виняток для некомерційних посилок, таких як подарунки від батьків з-за кордону. Для таких посилок ПДВ планували нарахувати починаючи з вартості понад 45 євро

Чи відбудуться зміни у 2024 році

Скасування пільг тимчасово відклали, проте депутати вже працюють над новим законопроєктом. Гетьманцев пояснив, що з плану підвищення податків прибрали всі пропозиції з незначним фіскальним ефектом. Залишили лише ті, що принесуть значні надходження, наприклад, підвищення військового збору.

При цьому у залі парламенту не вистачило голосів для обмеженого підвищення податків. Ймовірно, прийняття рішення щодо питань податків може статися до 20 вересня, але питання посилок, навряд чи буде розглядатися.

"Ми не відмовилися від цієї ідеї. Плануємо скасувати пільгу для посилок окремим законопроєктом. Наразі він розробляється", – повідомив Гетманцев.

Однак, коли цей законопроєкт буде представлений, поки що невідомо. Однак, є ймовірність, що українці мають лише кілька місяців, щоб замовити міжнародні товари без необхідності оподатковувати їх.

Раніше ми повідомляли, що для підприємців готують нові податки. Також ми писали, які податки зобов'язані платити українці при здачі житла в оренду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.