Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Маркетингова пастка. З якими товарами найбільше обманюють у Чорну п'ятницю

Разом з експертом застерігаємо від хитрощів, якими магазини обдурюють покупців у Чорну п'ятницю

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Як на нас заробляють у чорну п'ятницю

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Чорна п’ятниця — день грандіозних знижок, який придумали у Сполучених Штатах. Відео, де американці б’ються у магазинах за телевізори, навушники, побутову техніку та інші найрізноманітніші речі, бачив кожен, однак для України це дещо незвично.

Знижки у нас, звісно, є, але західне "свято" шопінгу набуло певних національних особливостей. Навіщо ж магазини роблять такі величезні знижки, чи не працюють вони собі у збиток та чи є тут підступ, сайт Pro Гроші дізнався в експерта.

Президент ГО "Українська організація захисту споживачів послуг" Олег Тітамір запевняє, що якими б щедрими не здавались вам знижки, жодна торговельна мережа не буде працювати собі у збиток.

Феномен Чорної п’ятниці

За словами експерта, цей західний маркетинговий хід був вигаданий з конкретною ціллю — позбутися залишків товару, який так і не продався за сезон. Наразі Чорну п’ятницю проводять у величезній кількості країн і всюди вона вже трохи видозмінилася, в залежності від особливостей того чи іншого регіону.

Такий товар продають з великими знижками для того, щоб повернути гроші у обіг, можливо вийти навіть в "нуль", але щоб не було збитків, інакше вони просто викинуть цей товар. Це пожвавлює торгівлю і оновлює торгову пропозицію.
Олег Тітамир

Олег Тітамир

Президент ГО "Українська організація захисту споживачів послуг"

За гроші, які магазин отримує з продажу старого товару, хай навіть по собівартості, можна оновити асортимент і отримати додатковий прибуток. І в цьому немає нічого поганого, окрім недобросовісних продавців, які намагаються видати старе та неактуальне за нове та трендове.

Все не так просто

В українських магазинах часто зустрічаються певні хитрощі, якими продавці затьмарюють очі покупцям, які вважають наліпку "знижка 80%" запорукою вигідної покупки.

Олег Тітамір розповідає, що дуже часто перед цим відбулися різні маніпуляції з цінами. Наприклад, перед періодом знижок вони були штучно збільшені або взагалі ціна ніколи не була такою, яка написана на ціннику "до знижки".

Можуть просто змінити цінник, наприклад, ніби то ця річ коштувала до знижки 100 гривень, а зараз продається за 20 гривень. Хоча до Чорної п’ятниці її ціна була 60 гривень. Ми бачили такі випадки, не піднімали великого скандалу, але обов’язково звертали увагу торговельної мережі на такі проблеми, — каже експерт.

По суті, це дрібне шахрайство відносно споживачів, та навіть якщо його немає, пам’ятайте, що у бізнесу є свої плани на Чорну п’ятницю.

Все залежить від сумління мережі, наскільки чесні вони зі споживачами і насправді роблять знижки. У Європі, я точно знаю, завжди можна знайти по знижці товар з цього сезону. Там дійсно дуже сильно знижують ціни, а Україні у 80% того, що я бачив, таке неможливе. Зазвичай, це товар старої групи, який показаний, як нова колекція, — пояснює Тітамір.

Де треба бути обережнішим?

Найбільше махлюють з цінами у сегменті одягу, оскільки саме тут найпростіше переклеїти бирку і видати річ за нову колекцію.

З технікою все не так просто, оскільки всім і так відомо, якого року була створена та випущена певна модель.

Складається враження, що на Чорну п’ятницю неможливо нічого купити з вигодою для себе. Насправді — можливо, але треба добре підготуватися.

Що і як купувати?

По-перше, не йти в магазин без плану, щоб купити будь-що, що впаде в око. Перед відвідинами визначтесь із бюджетом та бажаним списком товарів, наприклад, якісь конкретні навушники.

Найкраще, якщо ви будете відстежувати ціни на обраний товар заздалегідь, протягом тижня або кількох днів, щоб вас не змогли надурити із фейковими знижками.

Одразу подивіться пропозиції у кількох магазинах, щоб обрати найвигідніші за співвідношенням ціна/якість.

Чорна п’ятниця — це не лише про товари, але і про послуги. Тож якщо ви придивлялися до якогось салону краси чи спортзалу, можна поцікавитись знижками на абонементи та сертифікати.

До речі, на сертифікати та абонементи знижки бувають дуже рідко, на відміну від речей.

Пам’ятайте, Чорна п’ятниця — маркетинговий хід, який спрямований на психологічний вплив на покупців. Очікується, що вам "зірве дах" від побачених знижок і ви не будете дивитись ані на якість, а ні на свіжість, тож не дайте ритейлерам себе обманути.

Раніше ми розповідали, звідки в секонд-хендах одяг та що відбувається в магазинах під час війни. Також ми писали, коли імпульсивні покупки можуть бути небезпечними.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.