Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Лише три категорії. Хто з українців може розраховувати на польську пенсію

Розповідаємо, хто з українців може розраховувати на польську пенсію та що для цього потрібно

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці можуть розраховувати на польську пенсію

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Претендувати на пенсію у Польщі можуть українці, які мають там стаж роботи. Однак для цього є три вимоги, яким потрібно відповідати.

Про це повідомляє видання EWW.

Хто може розраховувати на польську пенсію

Багато українців проживали у Польщі ще до початку війни Росії проти України, а після 24 лютого в цю країну переїхали ще близько 4 мільйонів наших громадян. Відповідно, щоб не залишатись без грошей, люди шукають роботу.

Якщо українець буде офіційно працювати у Польщі, то однозначно він зможе розраховувати на пенсію в цій країні, однак є деякі нюанси. У Польщі пенсіонери діляться на три вікові групи, для кожної з них діє свій порядок нарахування пенсій.

  • Перша група

До цієї групи належать люди, які народилися до 1949 року. Вони можуть претендувати на мінімальну пенсію у Польщі, наразі вона становить 1 217,98 злотих (приблизно 9 200 грн). Для цього жінкам необхідно мати 20 років стажу, а чоловікам – 25 років. При цьому, якщо людина пропрацювала у Польщі лише декілька років, а в Україні – 30-40 років, то цього буде достатньо для того, щоб претендувати на пенсійні виплати в цій країні.

  • Друга група

Люди, що народилися в період з 1949 по 1969 рік, входять до цієї категорії. Розмір пенсії для українців, що належать до такої групи, залежатиме від того, скільки податків вони та їхній роботодавець відрахували до ZUS та Пенсійного фонду у Польщі до досягнення пенсійного віку (60-65 років).

  • Третя група

До третьої групи входять люди, що народилися після 1969 року. Для українців, що входять в таку категорію, розмір пенсії також залежатиме від рівня сплачених податків. Однак, якщо у другій групі роботодавець має сплачувати податки або у ZUS, або до Пенсійного Фонду, то в цій категорії сплачувати потрібно в обидві організації.

Раніше ми розповідали, чому українці в Польщі втрачають статус тимчасового захисту. Також ми писали, якою важливою послугою зможуть скористатися українці в Польщі в період новорічних свят. Більше про життя українців за кордоном читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.