Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пацієнтів з травмою лікують безплатно: що входить у пакет допомоги

Ветеранів війни також лікують від травм безплатно, якщо заклад має контракт з НСЗУ

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Безплатна медична допомога при травмах

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці мають право на отримання безоплатної медичної допомоги у разі травмування. Обстеження та лікування входять у програму медичних гарантій, за що платить Національна служба здоров'я України.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

Якщо людина отримала травму, необхідно визначити, чи потребує вона госпіталізації. Для цього варто зателефонувати по номеру 103 та викликати швидку допомогу. Бригада оцінить стан пацієнта, становить попередній діагноз і з’ясує, чи варто транспортувати постраждалого до медичного закладу.

Якщо такої потреби немає, людина отримає амбулаторну допомогу в межах пакету "Амбулаторна спеціалізована та високоспеціалізована медична допомога". У пакет, за який не потрібно платити, входить проведення діагностики захворювання, а також лікування травми. У перелік включено послуги від лікарів вузької спеціалізації, наприклад, хірурга чи ортопеда-травматолога.

Трапляються випадки, коли безоплатна допомога необхідна екстрено, тобто на місці події. При цьому декларація з лікарем чи направлення до нього не є необхідним. Якщо після встановлення попереднього діагнозу виникає потреба у транспортуванні пацієнта до лікарні, йому належить стаціонарна медична допомога, за яку платить Національна служба здоров'я України.

Зауважимо, що лікувальний заклад повинен мати контракт з НСЗУ, щоб надати безоплатний пакет. До нього входять:

  • інструментальні та лабораторні обстеження;
  • полегшення, зняття чи усунення симптомів захворювання;
  • знеболення та медикаментозна терапія;
  • хірургічні операції, післяопераційний моніторинг пацієнта і подальша медикаментозна терапія;
  • цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;
  • медична реабілітація в гострому періоді.

Отримана травма може потребувати дороговартісних матеріалів, наприклад, протезів. За це оплачується окремо, проте видатки лягають не на пацієнта: покриття забезпечують у централізованому порядку за рахунок програм державного бюджету.

Безоплатна допомога постраждалим від війни

У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, що держава взяла на себе зобов'язання оплачувати лікування та реабілітацію українських захисників і мирних громадян, які перебували у російському полоні. Спершу військових і цивільних, яких звільнили з полону, зобов’яжуть пройти спеціалізовані медичні огляди. За результатами обстеження буде визначено, яке лікування необхідне – амбулаторне чи спеціалізоване.

Подібний алгоритм діє для ветеранів війни. Перелік пільг визначено у статті 4 Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту": за потреби пацієнт отримає огляд і консультацію стосовно стану здоров’я, діагностику та вузькоспеціалізовані дослідження, хірургічне втручання тощо. Все це є безоплатним і забезпечується коштом державного бюджету.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці масово повертаються додому через лікування за кордоном. Також ми повідомляли про безоплатне лікування постраждалих від війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.