Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чекати дефіциту? Що буде з цінами та наявністю продуктів найближчим часом

Розповідаємо, чому зростають ціни на продукти та чи очікувати українцям дефіциту

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Що очікується по цінам на продукти та їх наявності

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Україна здатна забезпечити внутрішній ринок продуктів харчування, тому дефіциту яєць, цукру та олії не очікується, також ціни на яйця, які дуже зросли, вже найближчим часом мають вирівнятися.

Про це повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич в ефірі телемарафону.

Що буде з продуктами

Прогнозований збір соняшника цього року буде значно меншим, ніж у 2021-му, на це впливає війна Росії проти України та погодні умови, дощі та передчасний холод. Але, як запевняє заступник міністра, цього буде достатньо для внутрішніх потреб. Тому подорожчання олії бути не повинно, якщо не враховувати загальну інфляцію та подорожчання логістики.

Схожа ситуація і з цукровими буряками, у 2022-му їх засіяли значно менше, ніж минулого року, але цього також вистачить для забезпечення внутрішнього ринку, тому підвищення цін на цукор також очікувати не варто.

Здорожчання яєць пов'язане з нестачею несучих курей через знищення птахофабрик, це сприяло скороченню виробництва яєць, але потроху все відновлюється, тому дефіциту цього продукту не буде.

Що буде з овочами

Вже після Нового Року передбачається імпорт моркви та капусти, цибуля вже імпортується, однак ціни на ці продукти можуть рекордно зрости. Така тенденція буде продовжуватись й надалі.

Найменші ціни на овочі можна побачити на культуру борщового набору, тобто на картоплю та буряк в цьому сезоні будуть найнижчі оптові ціни.

Раніше ми розповідали, які продукти подорожчали в Україні за останній місяць. Також ми розповідали, на скільки подорожчали цигарки та алкоголь.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.