Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Корисно кожному українцю: що таке довіреність та як її оформити

Розповідаємо, як оформлюється довіреність та чим вона може бути небезпечна

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Навіщо потрібна довіреність та як вона оформлюється

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Щоб передати право розпоряджатися майном або представляти її інтереси, людині необхідно оформити відповідний документ на особу, якій вона довіряє.

Сайт Pro Гроші разом з головою профспілки "Українська незалежна фундація юристів" Ростиславом Кравцем розповідають, що таке довіреність та як її оформлюють.

Як оформити довіреність

При оформленні такого документа необхідно вказати, хто саме його видає, термін дії, можливість перевірки за цією довіреністю, дії, якими наділяють довіреного, а також інші істотні умови, які довіритель може вказати у цій довіреності.

Нотаріально має бути завірена довіреність, яку видає фізична особа. Присутність при оформленні людини, якій довіряють, необов'язкова, достатньо того, хто видає цю довіреність, але бажано максимально ідентифікувати особу, на яку оформлюється документ. При цьому довіреності юридичних осіб не завіряють нотаріально, окрім випадку передоручення.

Якщо в документі буде тільки ПІБ, потім можуть виникнути питання стосовно ідентифікації особи, якій довіряють. Та на підставі такої довіреності, в якій дані заповнені не повністю, вкрай важко здійснити будь-які дії. Цілком імовірно, що органи, в яких цей документ буде пред'являтися, відмовлять у здійсненні будь-яких дій.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Оформлення довіреності здійснюється виключно за присутності особи, яка видає. Що стосується юридичних осіб, довіреність можна виписати будь-де і відправити поштою тій особі, якій довіряють.

Довіреність міжнародного зразка та ціни на оформлення

Довіреності міжнародного зразка не існує, все залежить від міжнародних договорів про взаємне визнання документа. Після оформлення необхідно легалізувати довіреність у посольстві тієї країни, де проживає особа, якій довіряють.

Людина, яка перебуває за кордоном, може звернутися до посольства чи консульського відділу України за кордоном, і там оформити довіреність. Така довіреність буде дійсною, оскільки в кожному посольстві є особи, які мають право оформити та видати такий документ. Після цього людина може відправити цю довіреність в Україну, – повідомляє експерт.

Вартість оформлення довіреності у кожного нотаріуса різна, оскільки є свої витрати на закупівлю бланків, вхід до реєстру, куди він розміщує копію цієї довіреності. Тому нотаріус сам ставить ту маржу, яку вважає необхідною. Зараз в середньому оформлення довіреності коштує 500-600 гривень, але, знову ж таки, все індивідуально.

Чим може бути небезпечна довіреність

В Україні досить часто трапляються ситуації, коли шахраї підроблюють довіреності від імені інших людей. Однак, якщо довіреність оформлена неправильно, то нею не можна буде скористатися.

Навіть якщо людина оформляє довіреність, за якою продає автомобіль, після закінчення терміну дії довіреності все одно потрібно буде їхати до власника, тому що самостійно вона не зможе її продовжити, – зазначив юрист.

З моменту закінчення терміну дії основної довіреності всі документи, видані в порядку передоручення, теж будуть вважатися недійсними. Наприклад, при оформленні майна за дорученням необхідно вкластися в той термін, на який його видано, тому що самостійно продовжити цей термін людина не може.

Найчастіше нотаріуси відмовляються видавати довіреності терміном більше ніж на 3 роки, але були такі випадки, коли довіреність видавалась і на 10-15 років, тут також все індивідуально.

Раніше ми розповідали, про 5 головних питань про гроші у 2023 році. Також ми писали, що потрібно зробити кожному ФОПу перед Новим роком.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.