Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Компенсація за зруйноване житло: українцям розповіли, коли стартують виплати

Станом на березень 2023 року українці через "Дію" подали 335 тисяч заявок на компенсацію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, коли держава почне видавати компенсацію за зруйноване житло

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям, будинки яких були зруйновані з 24 лютого 2022 року, коли російські війська розпочали повномасштабне вторгнення у нашу країну, почнуть надавати компенсацію навесні цього року.

Про це в етері телемарафону повідомила депутатка Олена Шуляк.

За її словами очікується, що повноцінний механізм компенсацій запрацює у травні.

"Коли цей закон запрацює, на таку компенсацію матимуть право громадяни України — виключно фізичні особи. Зараз у держави відсутня можливість відшкодовувати збитки для бізнесу. Це буде наступним кроком", — зазначила вона.

Вона також додала, що закон передбачає, що компенсацію надаватимуть лише тим українцям, які втратили житло після 24 лютого.

"Людина буде вільно обирати й населений пункт, і самостійно ту нерухомість, яку хоче", — пояснила народна депутатка.

За інформацією Олени Шуляк, станом на зараз українці через "Дію" подали 335 тисяч заявок на компенсацію. Однак ця цифра ще не остаточна.

"Не у всіх була можливість подати таку інформацію в "Дію" або через ЦНАП. Тому, коли запрацює закон, можна буде подавати такі заяви на компенсацію не тільки через "Дію", ЦНАП, а й за допомогою і нотаріусів, і центрів соціального захисту", — підкреслила депутатка.

З яких коштів виплачуватимуть компенсації за знищене житло

Наприкінці лютого Верховна Рада затвердила чіткий порядок компенсації за пошкоджене чи зруйноване житло від держави. Отож, гроші виплачуватимуть з:

  • коштів державного та місцевих бюджетів;
  • коштів міжнародних фінансових організацій, інших кредиторів та інвесторів;
  • міжнародної технічної та/або поворотної чи безповоротної фінансової допомоги;
  • репарацій або інших стягнень з Російської Федерації;
  • з інших джерел, які не заборонені законодавством України, в тому числі з місцевих фондів, створених з метою надання компенсації та відновлення пошкоджених/знищених (зруйнованих) об’єктів нерухомого майна.

Зазначимо, що компенсація не передбачає грошові виплати — українцям надаватимуть так звані житлові сертифікати. Це означає, що:

  • власники знищених квартир та інших житлових приміщень одержать житловий сертифікат — документ, що підтверджує гарантії держави профінансувати придбання квартири або іншого житлового приміщення (у тому числі такого, що буде споруджене в майбутньому) в обсязі визначеної грошової суми;
  • у власників приватних будинків буде вибір — отримати житловий сертифікат на купівлю квартири чи будинку або грошову компенсацію, яку будуть перераховувати на рахунок зі спеціальним режимом використання для фінансування будівництва;
  • граничний розмір компенсації — і грошової, і у вигляді житлового сертифіката — відсутній, як і обмеження щодо місцезнаходження, типу та площі нового житла, будівництво якого буде профінансоване через сертифікат;
  • використати сертифікат можна протягом п’яти років з дня його видачі, а відчужувати протягом 5 років, окрім успадкування, заборонено;
  • якщо ціна житла буде нижчою за суму, зазначену в сертифікаті, недоотриману частину компенсації будуть сплачувати отримувачу лише за рахунок грошових коштів, отриманих від РФ для відшкодування збитків.

Раніше ми розповідали, як правильно фіксувати руйнування будинку, аби отримати гроші. Також ми писали, хто не зможе отримати компенсацію за зруйноване житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.