Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Другий етап "єВідновлення": хто з серпня може подати заяву на допомогу

Скористатися програмою можуть не всі українці, чиє житло було зруйновано або пошкоджено під час повномасштабної війни

Фото: МВС, Pexels,  Мінцифри. Колаж: Pro Гроші

В Україні стартував другий етап "єВідновлення"

Фото: МВС, Pexels, Мінцифри. Колаж: Pro Гроші

В Україні 1 серпня стартував другий етап реалізації державної програми "єВідновлення". Вона спрямована на надання допомоги громадянам, чия оселя була пошкоджена або знищена внаслідок збройної агресії РФ.

Про це повідомили на сайті Урядового порталу.

Хто може отримати компенсацію за програмою "єВідновлення"

За програмою "єВідновлення" отримати компенсацію зможуть лише одноосібні власники житла, яке відповідає наступним критеріям:

  • зруйноване через бойові дії після 24 лютого;
  • неможливе до відновлення;
  • розміщене на неокупованій території та не в зоні активних бойових дій.

Як подати заяву на отримання компенсації для придбання нового житла

Першим кроком для отримання допомоги є подання інформаційного повідомлення про пошкоджене або знищене нерухоме майно, після чого можна буде оформити заяву на отримання компенсації через електронний сервіс "єВідновлення" в застосунку "Дія". Пізніше також буде відкрита можливість подати заяву через Центри надання адміністративних послуг, нотаріусів та органи соціального захисту.

Що потрібно для подання заяви:

  • вибрати пільгову категорію, якщо є;
  • надати контактні дані;
  • замовити довідку про несудимість у "Дії".

У якому вигляді надаватиметься компенсація за програмою "єВідновлення"

Компенсація буде надаватися заявникам у формі електронного житлового сертифіката. Цей сертифікат дозволить громадянам здійснювати покупку житла на первинному чи вторинному ринку або ж інвестувати у майбутню нерухомість. Якщо житло можна відновити, отримані кошти можна використовувати для проведення ремонту.

Що таке програма "єВідновлення"

З 10 травня українці отримали можливість скористатись державною програмою "єВідновлення". Ця програма забезпечує грошову допомогу від держави для відновлення житла, що постраждало через бойові дії в Україні. Максимальна сума компенсації, яку можна отримати, становить 200 тисяч гривень.

Основні критерії для участі у програмі "єВідновлення" полягають у тому, що житло має бути пошкоджене через бойові дії після 24 лютого, а також не підлягати відновленню. Головна інновація програми "єВідновлення" полягає у тому, що власники пошкодженого житла тепер мають змогу отримати фінансову допомогу, не чекаючи на відновлення житлового фонду в межах державних програм.

Мінінфраструктури вже працює над створенням механізму для надання фінансової допомоги на будівництво нового приватного будинку на власній земельній ділянці. Цей етап стане наступною фазою розвитку державної програми допомоги.

Раніше ми повідомляли, що в Україні розширили програму пільгового кредитування "єОселя". Також ми писали, як бізнес може долучитися до програми "єВідновлення".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.