Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Компенсація роботодавцям: скільки і кому заплатить держава за працевлаштування ВПО

Держава усіляко сприяє працевлаштуванню громадян, які через повномасштабну війну стали вимушеними переселенцями

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як підприємцям отримати гроші за найм ВПО

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Роботодавці в Україні, які приймають на роботу вимушених переселенців (ВПО), стають претендентами на виплату державної компенсації. Так, наприклад, гроші на оплату праці надають за працевлаштованих зареєстрованих безробітних з-поміж ВПО.

Сайт Pro Гроші розповідає, що робити роботодавцям, які хочуть отримати компенсацію.

Як отримати кошти

Для цього роботодавці подають до центру зайнятості відповідну заяву та копії підтверджувальних документів про те, що вони працевлаштували ВПО. Документи потрібно завірити в установленому порядку.

Обрати центр зайнятості можна з переліку.

Скільки виплачують роботодавцям

Компенсація здійснюється у розмірі фактичних витрат на оплату праці такої особи, але розмір компенсації не може перевищувати дві мінімальні зарплати, тобто — 13 400 гривень.

Гроші виплачують не довше ніж пів року (кожного непарного місяця впродовж року). Але за однієї умови: роботодавець має гарантувати, що ВПО продовжать роботу впродовж періоду, що перевищує тривалість виплати у 2 рази.

А ще роботодавцям покривають витрати на оплату праці за працевлаштування громадян, які стали офіційними переселенцями вже після повномасштабного вторгнення РФ.

Ця держпрограма розрахована на роботодавців, які в період воєнного стану працевлаштовують внутрішньо переміщених осіб на умовах:

  • строкового або безстрокового трудового договору (контракту);
  • гіг-контракту, зокрема за сумісництвом.

Ця компенсація виплачується щомісячно впродовж двох місяців у розмірі 6 700 гривень за кожну працевлаштовану особу.

Виплати ВПО у 2023 році — на що розраховувати українцям

Як відомо, держава під час війни фінансово підтримує громадян, які через повномасштабний напад росіян змушені були виїхати з рідних домів. За словами віцепрем’єр-міністерки України Ірини Верещук, у 2023 році підтримка не припиниться.

Тож переселенці можуть розраховувати на допомогу в розмірі:

  • 3 тисячі гривень – для осіб з інвалідністю та дітей;
  • 2 тисячі гривень – для усіх інших.

Ким можуть працювати українці під час війни

У перший день липня у нашій країні стартує експериментальний проєкт у вигляді інституту помічника ветерана. Долучитися до нього зможуть громадяни у таких областях:

  • Львівській;
  • Вінницькій;
  • Дніпропетровській;
  • Миколаївській.

Навчання для учасників програми розпочнеться 1 липня. Стати учасником проєкту можуть ті, хто хоче присвятити себе ролі помічника ветерана.

Очільниця Директорату стратегічного планування та євроінтеграції Міністерства ветеранів Світлана Березіна розповіла, що зарплата менторів (помічників) становитиме 16 тисяч гривень.

Раніше ми пояснювали, з яких причин переселенцям можуть скасувати виплати. Також ми розповідали, на які пільги можуть розраховувати діти зі статусом ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.