Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кличко знову заговорив про евакуацію з Києва – до чого готуватися

Мер столиці не виключає можливості блекауту в місті в умовах зимових морозів

Колаж: Pro Гроші

Кличко оцінив ймовірність евакуації з Києва

Колаж: Pro Гроші

Мер Києва Віталій Кличко не виключає, що у випадку повного блекауту в столиці, частину міста доведеться евакуювати.

Про це Кличко сказав в інтерв'ю німецькому виданню BILD.

Мер розповів, що в Києві діють планові вимкнення електрики після обстрілів енергетичної інфраструктури, які здійснила Росія.

"Ми змушені кожні кілька годин вимикати електрику в окремих частинах міста, інакше система буде перевантажена", – зазначив Кличко.

Він знову наголосив на тому, що влада столиці готується до найгіршого сценарію.

"Він настане, якщо відбудеться повсюдне відключення електроенергії, а температура буде ще нижчою. Тоді частину міста доведеться евакуювати, але ми не хочемо, щоб це зайшло так далеко!", – повідомив Кличко.

Через перебої в електропостачанні у киян немає не тільки світла. Також можуть бути відсутні водопостачання та опалення. У багатоповерхівках не працюють ліфти.

Водночас Кличко переконаний, що президент РФ Володимир Путін не зможе досягнути своїх цілей, розбомбивши енергетичну інфраструктуру.

"Він хоче тероризувати людей, змусити їх мерзнути без світла, щоб люди тиснули на Зеленського, щоб він здався. Але цього не станеться. Моє враження таке, що люди стають лише злішими, рішучішими. Ми не помремо і не втечемо, як хоче Путін", – зазначив мер столиці.

Кличко закликав евакуюватися з Києва

Таку заяву він зробив на початку листопада. Мер порадив мешканцям столиці розглянути можливість виїхати з міста на зиму.

"Звертаюся до людей – на поганий сценарій, якщо у нас світла і водопостачання не буде, прорахувати, якщо у вас є родичі й знайомі в передмісті Києва, де є окреме водопостачання, пічка, тепло, щоб тимчасово там перебувати – будь ласка, домовтеся на випадок поганого сценарію, щоб ви могли провести деякий час у своїх друзів чи знайомих", – закликав Кличко.

Згодом Кличко частково відмовився від своїх заяв щодо необхідності евакуації з Києва, однак не відкидає можливості блекауту в столиці.

Крім того, нещодавно гендиректор ДТЕК заявив, що через ракетні удари з боку РФ Києву може загрожувати повне відключення електроенергії. Він закликав українців подумати про те, щоб виїхати з країни на зиму.

За його словами, з кожним російським ударом енергосистема України стає менш надійною. А для того, щоб її зберегти, потрібно зменшити споживання електрики.

"Якщо українці зможуть знайти альтернативне місце для проживання ще на три-чотири місяці, це буде дуже корисно для системи", – заявив гендиректор ДТЕК

У ДТЕК назвали такий крок допомогою енергосистемі України та внеском у перемогу.

Однак через хвилю критики в ДТЕК також згодом відмовилися від цих заяв.

Нагадаємо, в Укренерго роз'яснили, чи потрібний масовий виїзд українців для того, щоб врятувати енергосистему. Крім того, у Зеленського відреагували на заяви про блекаут в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.