Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Абсолютно новий рівень: українцям пояснили, як зміниться мобільний зв'язок

В Україні запланували серйозні зміни, які допоможуть значно покращити якість мобільного зв'язку та інтернету

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні національний роумінг працюватиме навіть після війни

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують не скасовувати національний роумінг після перемоги над Росією. Планується, що він працюватиме на постійній основі.

Як розповів в етері телемарафону голова підкомітету електронного врядування Комітету з питань цифрової трансформації Сергій Штепа, відповідний законопроєкт вже є у Верховній Раді.

Що зміниться для українців

За словами Штепи, якщо законопроєкт ухвалять, українці отримають змогу постійно користуватися національним роумінгом, який запрацював у нашій країні після повномасштабного вторгнення російської армії.

Документ дозволяє абонентам одного мобільного оператора абсолютно безплатно переключатися на мережу іншого мобільного оператора та користуватися зв'язком.

"Ми хочемо, щоби після війни люди користувалися національним роумінгом теж. В Україні є понад 5 тисяч населених пунктів, де діє зв’язок лише від одного мобільного оператора. Якщо місцеві жителі можуть просто купити сім-картки того, оператора, який має покриття, всім іншим це не зручно", — розповів Сергій Штепа.

Нацроумінгом абонентів забезпечуватимуть мобільні оператори. Щоби скористатися зв'язком потрібне покриття хоча б від одного з мобільних операторів.

"Оператори, без базових станцій у регіонах платитимуть за те, що їх абоненти користуються мережею іншого оператора. Але це питання вирішуватимуть самі оператори, це ніяк не позначиться на кінцевих споживачів", — пояснив посадовець.

Які ще зміни передбачені

За словами Сергія Штепи, законопроєкт запроваджує новий показник якості мобільного зв’язку — швидкість Інтернету. Так, передбачається, що кожна людина зможе виміряти швидкість мобільного інтернету і та поскаржитися регулятору на неякісну послугу.

"Для якісного зв'язку достатньо покриття хоча б від одного з мобільних операторів" — пояснив голова підкомітету електронного врядування Комітету з питань цифрової трансформації.

Роумінг з Євросоюзом

На початку липня цього року українцям в Європі ще на рік продовжили дію безплатного роумінгу в країнах ЄС. Ця домовленість була погоджена між 22 мобільними операторами в Європейському Союзі та сімома – в Україні.

Тим часом в Європі вже готуються інтегрувати Україну у свій роумінговий простір. Зокрема, планується:

  • повністю привести українське законодавство у відповідність до законодавства ЄС;
  • дочекатися ухвалення остаточного рішення Радою Європейського Союзу.

Раніше ми писали про те, як в Україні змінилися правила поповнення мобільного. Також ми пояснювали, як дізнатися, що ваш телефон прослуховують.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.