Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Хліб в Україні дорожчатиме щомісяця – у чому причина

До кінця 2023 року лише один із видів хліба — пшеничний, коштуватиме, ймовірно, 34, 65 гривні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українців попередили про подорожчання хліба

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Після перегляду тарифів на електроенергію для українців може подорожчати хліб. Так, деякі види хліба можуть додати у ціні від 1,5 до 3 гривень у наступні пів року.

Про це заявила співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Світлана Черемісіна.

За її словами, щомісяця хліб дорожчатиме на 0,5-1%. Наприклад, 650 пшеничного хліба, який українці на початку травня купували за 32 гривні, наприкінці цього року вже коштуватиме 34,65 грн.

Натомість вартість батона може зрости з 22,30 грн до 24,15.

Тобто, залежно від виду, продукт подорожчає від 1,5 до 3 грн за буханець.

При цьому, як свідчать дані Держстату, в перші місяці цього року хліб вже подорожчав на 3,3%. Усе через енергетичну кризу, а також подорожчання палива, яке прогнозується з 1 липня.

Як змінилися ціни на продукти за рік

Повномасштабне вторгнення російських загарбників в Україну вплинуло на економічний стан нашої країни. Так, за підсумками 2022 року, продукти подорожчали на 26,5%.

Найбільше додали у ціні яйця – на 79,8% та фрукти – 44,9%. Вартість алкогольних напоїв та тютюнових виробів зросла на 22,1%, одяг та взуття подорожчали на 3,6%.

Житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива подорожчали на 4,6%. За предмети домашнього вжитку та побутову техніку українці платять на 24,9%, ніж у 2022 році, охорона здоров'я здорожчала на 14,5%, а транспорт – на 27,1% (в т.ч. паливо – на 27,9%),

Тим часом ціни на зв'язок зросли на 13,2%, на відпочинок та культуру – на 14,8%, на освіту – на 9,6%, ресторани та готелі подорожчали на 22,3%, а різні товари та послуги на 18,5%.

Як розпізнати неякісний товар у супермаркеті

Звісно, що зіпсовані продукти можна придбати не тільки на ринку. Тому найголовніша порада: якщо ви скуповуєтесь не на ринку, а у супермаркеті — обирайте продукцію у торгових мережах чи перевірених магазинах.

До того ж купувати продукти краще у великих мережах, які не були помічені в гучних скандалах щодо якості.

Раніше ми розповідали, які ще продукти подорожчають в Україні до кінця травня. Також ми писали, що помідори та цибуля цього року значно дорожчі, ніж торік.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.