Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Хай вручають: чому деяких українців точно не заберуть в армію попри видану повістку

Розповідаємо, хто з українців може стати частиною Збройних сил лише за власним бажанням

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деяких українців не заберуть в армію під час воєнного стану попри вручену повістку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 2022 року триває загальна мобілізація, тож до армії можуть призвати усіх чоловіків віком від 18 до 60 років. Попри те, що війна з Росією триває понад рік, військовозобов'язані українці повинні не забувати про свої права, адже деяких громадян апріорі не можуть призвати до лав ЗСУ навіть в умовах воєнного стану.

Про це розповів на своєму YouTube-каналі адвокат Ростислав Кравець.

Так, експерт пояснив, кому можна не боятися вручення повістки та пояснив, як потрібно поводити себе зі співробітниками ТЦК (військкоматів), які хочуть вручити повістку.

"Якщо вам не виповнилося 27 років, вам взагалі перейматись не варто. І взагалі влаштовувати якісь там бійки, розбірки доводити нічого. Хочуть вручити повістку – будь ласка, хай вручають", – розповів він.

Якщо ж громадянин намагався ухилитися від вручення повістки, і ці спроби вже доведені багато разів то, як зазначає адвокат, проти такої людини можуть скласти протокол та оштрафувати. Це можна буде оскаржити у суді, але це можуть зробити лише громадяни до 27 років, без досвіду військової служби.

Як пояснює Ростислав Кравець, цю категорію можуть мобілізувати лише за їхньою згодою. До того ж військові не мають права затримувати людей — це право є виключно у Нацполіції.

"Якщо вони хочуть — будь ласка, нехай порушують кримінальну справу, викликають поліцію, яка складе протокол, що вас викрали спочатку, а потім уже складатиме протокол щодо того, що ви щось там не хочете робити", — додав адвокат.

Де можуть вручити повістку у травні 2023

Раніше Ростислав Кравець розповів сайту Pro Гроші, що в українському відсутні чіткі пояснення щодо того, де громадянам можуть вручати повістки. Тобто, зустріти воєнкомів можна у громадській вбиральні, транспорті, на вулиці, у під'їзді – де завгодно.

"Єдине питання в тому, що особа, яка вручає повістку повинна бути належним чином уповноважена посадовими особами територіального центру комплектації та соціальної підтримки для відповідного процесу", – зазначив адвокат.

Хто має вручати повістку

Це право є лише в уповноважених осіб. Наприклад:

  • у військових, які чергують на блокпостах;
  • у митників;
  • у поліцейських, тощо.

Повістку мають вручати представники військового комісаріату або представники органу місцевого самоврядування. Якщо документ вручає хтось інший, то ви можете сміло відмовлятися від нього.

Раніше ми писали, за що військових можуть оштрафувати на більш ніж 30 тисяч гривень. Також ми розповідали, чи будуть мобілізовувати студентів влітку 2023 року.

Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.