Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Грошова допомога на дітей: хто має право отримати додатково 3 тис. грн

Розповідаємо, хто може розраховувати на отримання додаткової грошової допомоги та за яких умов її надаватимуть

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Грошову допомогу призначатимуть лише певним категоріям дітей

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Діти, які народилися після початку повномасштабної війни, з 1 серпня матимуть право на отримання грошової допомоги від держави. Однак йдеться лише про дітей внутрішньо переміщених осіб, які народилися та зареєстровані за новим місцем проживання батьків.

Про це повідомляє пресслужба Мінсоцполітики.

Скільки виплачуватимуть?

Дітям ВПО, які народилися після 24 лютого 2023 року, протягом 6 місяців виплачуватимуть грошову допомогу у розмірі 3 000 гривень. Раніше це питання не було врегульованим, адже вважалося, що немовлята не підпадали під статус переселенців, оскільки народилися вже на новому місці.

Після 6 місяців отримання допомоги батьки зможуть подовжити термін нарахування виплат, якщо родина належить до незахищеної категорії українців.

На які пільги мають право діти зі статусом ВПО?

  • Безплатне харчування – йдеться про дітей з-поміж внутрішньо переміщених осіб, які навчаються в дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах, незалежно від підпорядкування, типів і форми власності.
  • Безплатне оздоровлення – йдеться про дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки. Щодо першочерговості оздоровлення та відпочинку, то насамперед враховується соціальний статус дитини та матеріальне становище сім'ї, у якій вона виховується.
  • Пільги на здобуття вищої освіти – діти, які отримали статус внутрішньо переміщених осіб та які навчаються за денною формою навчання у закладах вищої освіти, можуть розраховувати на державну цільову підтримку для здобуття вищої освіти у державних та комунальних навчальних закладах.

Хто може отримати статус "дитина війни"?

Отримати спеціальний статус можуть всі діти, які під час повномасштабної війни не досягли 18-річного віку, а також неповнолітні, які:

  • зазнали поранення, контузії, каліцтва;
  • стали жертвами фізичного, сексуального насильства;
  • були викрадені або незаконно вивезені за межі України;
  • залучалися до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;
  • незаконно утримувалися, зокрема в полоні;
  • зазнали психологічного насильства.

Про те, які пільги передбачені для дітей зі спеціальним статусом, читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, яку грошову допомогу на дітей можна отримати в Польщі. Також ми писали, у яких випадках діти зобов'язані виплачувати аліменти батькам.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.