Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гроші, викинуті на вітер: які книги про саморозвиток не заслуговують уваги

Більшість книг по саморозвитку не несуть оригінальності та практичного значення для читачів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Які книги про саморозвиток можна не читати

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В сучасному світі бажання стати багатим та успішним перетворилося на модний тренд. Люди готові платити кошти за знання, але часто обирають не тих вчителів. Не перебирають досвід багатіїв, які власними уміннями та старанням змогли опинитися у списку Forbes, а довіряють так званим інфоциганам, які спекулюють на чужих амбіціях. Так з’являються сотні книг про саморозвиток, тренінгів і курсів, які нібито допомагають людям перетворитися на мільйонерів за лічені дні. На жаль, завдяки ораторським здібностям і вмінню намалювати ідеальну картину майбутнього інфоцигани заробляють величезні гроші на довірливих громадянах.

Сайт Pro Гроші розповідає, чому не варто читати книги від псевдогуру та як зрозуміти, що вони не несуть жодної користі.

4 причини марності книг по саморозвитку

  • Біографія та особистість автора не завжди відповідають написаному

Перед тим як взяти з полиці книжкового магазину чергову працю про саморозвиток, перевірте біографію автора, дізнайтеся більше про його досягнення, діяльність, невдачі тощо. Можливо, ви з'ясуйте, що письменник не досяг вершин, про які пише у книзі. Тож постає питання, чи є сенс довіряти порадами людини про успіх і багатство, якщо вона не змогла втілити їх у власне життя.

  • Постійні повтори та рерайт у тексті

Книги про саморозвиток не несуть жодної нової цінної інформації. Всі поради повторюються: автори рекомендують читачам вірити у себе, не втрачати мотивацію, цілитись на успіх, чітко формулювати бажання та ін. Можна впевнено сказати, що, прочитавши одну книгу, ви прочитаєте майже всі. Але постає логічне питання: навіщо витрачати кошти й місце у книжковій шафі на черговий друкований носій, якщо можна ті самі думки, але в скороченому вигляді, знайти в мережі Інтернет?

  • Різна ментальність між автором і читачем

Більшість книг про саморозвиток пишуть у Сполучених Штатах Америки, потім праці перекладають в Україні з мінімальною поправкою на менталітет. Не забувайте, що американські та українські реалії відрізняються, менталітет мешканців теж дуже різний. Мало хто зможе жити мріями та цілями, які ставлять перед собою громадяни США. Поради, які дають інфоцигани американцям, більшою мірою не підходять для застосування в Україні.

  • Тимчасова вмотивованість та подальша бездіяльність

Мотивація, на якій так часто наголошують автори книг, з'являється лише під час прочитання. Як тільки остання сторінка буде перегорнута, прийде реалістичне розуміння, що додаткових зусиль для збагачення ви не плануєте докладати. Чомусь люди вірять в легкодоступність поставленої цілі, але без копіткої праці жодна книга по саморозвитку не допоможе, а виявиться тільки даремною втратою часу.

Які книги не заслуговують уваги читача

  • "До біса все! Бери й роби!", Річард Бренсон

Автора вважають одним з найбагатших підприємців Великобританії. Він досяг успіху після заснування корпорації Virgin Group, яка включає близько 400 компаній різних сфер діяльності. Ніхто не зможе сперечатися, що ця людина дійсно знає, як заробляти гроші, але більша частина тексту не допоможе середньостатистичному українцю повторити його шлях. У книзі зібрана повна життєва історія успіху Річард Бренсона, проте вона не відповідає на питання, як здійснити власне бажання. І взагалі, книга – збірка найбільш традиційних цитат, які можна зустріти у кожній подібній праці будь-якого сучасного інфоцигана.

  • "Розбуди в собі велетня", Тоні Роббінс

Чергова книга чергового тренера, який обіцяє навчити споживачів правильно діяти, позбутися невпевненості та заряджатися на створення ефективного результату. Ім'я автора на Заході перетворилося у загальний термін, яким нарікають всіх сучасних психологів – гуру, які з широкою посмішкою і впевненим тембром голосу розповідають зі сцени, як правильно жити. У книзі читач знайде кілька корисних порад, але в основному буде наштовхується на повторення і рерайт думок з попередніх сторінок. Перенести отримані знання в реальне життя теж не вдасться, адже автора виховували в іншій культурі, іншому соціальному середовищі та навіть іншому часі. Дізнатися, як позбутися поганих звичок, визначити цілі, подружитися з емоціями та попрощатися з руйнівними принципами можна у численних статтях в Інтернеті.

  • "Багатий тато, бідний тато", Роберт Кійосакі

Знаєте, як розбагатів автор цієї книги? Він знайшов наставника, який навчив Роберта азам капіталізму. Звісно, вчитель виявився мільйонером. Також велику роль у житті автора відіграв його батько, який балотувався на пост губернатора одного з американських штатів. Дивлячись на такі життєві умови, не дуже віриться, що поради Роберта мають відношення до історії. Щоб повторити успіх, потрібно прожити життя Кійосакі, в якому зійдуться всі окремі збіги обставин.

Раніше сайт Pro Гроші писав про топ-5 художніх книг про гроші, які має прочитати кожен. Також ми розповідали про 4 фільми про виграш у казино, які варто подивитися.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.