Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чорним по білому: топ-5 художніх книг про гроші, які має прочитати кожен

Художні книги можуть навчити поводженню з фінансами не гірше, ніж кінострічки

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Художні книги про бізнес, гроші та фінансову грамотність

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Основи фінансової грамотності людина отримує, зокрема, через читання художньої літератури. Шкільна програма змушує дітей ознайомлюватися з класикою прози, яка жодним чином не асоціюється з фінансовими творами, але різною мірою розповідає про гроші, багатство, професійну діяльність тощо.

Існує немало бізнес-літератури, яка якісно занурює читача у світ фінансів, проте інколи буває написана вузькоспеціалізованою мовою, з великою кількістю специфічної термінології. Якщо хочете почитати історії про людей, пов'язаних зі світом грошей та бізнесу, цікавитесь долею, думками й діями таких персонажів, спробуйте обрати книгу художнього спрямування.

Сайт Pro Гроші рекомендує п'ять зразків худліту фінансової тематики, від яких неможливо відірватись.

"Атлант розправив плечі", Айн Ренд

Трилогія завжди посідає перші місця у всіх топах книг про бізнес та гроші. Її вважають мало не Біблією для підприємців, яка здатна змінити життя та світогляд. Письменниця, справжнє ім’я якої – Аліса Розенбаум, працювала 12 років, створюючи глибокий філософський текст, який всього за три дні після публікації увійшов у список бестселерів.

У трьох об'ємних томах читачі знайомляться і перебувають у бізнес-середовищі, на яке персонажі дивляться з філософської точки зору. Роман порушує питання приватної власності та індивідуалізму, жебрацтва, чиновників-мародерів, промислових монополістів, відповідальності за порушення закону у сфері виробництва тощо.

У 1991 році Бібліотека Конгресу США провела опитування серед сотень тисяч респондентів. За результатами, трилогія зайняла друге місце після Біблії у серцях читачів, які визнали твір епохальним феноменом.

"Міняйли", Артур Хейлі

Перед читачами постають залаштунки банку. Власник великої фінансової установи помирає, тож необхідно обрати нового керівника. Охочих зайняти цю посаду – неймовірно багато, а свій голос за конкретного кандидата повинен віддати кожен працівник, навіть прибиральник чи охоронець. Можна впевнено сказати, що банківська система є головним персонажем твору.

Історія зосереджується навколо життя фінансового аналітика, який відрізняється чудовою проникливістю. А для охочих почитати детектив, книга має ненав'язливу кримінальну лінію. Якщо хочете дізнатися про функціонування гігантської організації, тобто банку, та розібрати її діяльність по кісточках, зверніть увагу на книгу Артура Хейлі.

"Номер один", Бен Елтон

У цьому випадку читачів познайомлять із залаштунками шоубізнесу. "Номер один" – мегапопулярне реаліті-шоу у Великобританії, яке обирає найкращого співака серед 95 000 претендентів. Переможець нібито визначається глядацьким голосуванням і думкою трьох суддів, проте за всі нитки тягне одна людина – продюсер шоу.

Саме його слово вирішує, хто отримає звання найкращого співака, навіть незаслужено. На розсуд читачів – всі можливі варіанти розвитку подій: підробка результатів голосування, вигадки сумних історій учасників, маніпуляції глядачами та гра з картинкою, яку поглинають мільйони людей.

"Трилогія бажань", Теодор Драйзер

Перед вами – важка артилерія художньої літератури, яка порушує питання фінансів, збагачення, махінацій з грошима, капіталізму тощо. Книги "Фінансист", "Титан" і "Стоїк" об'єднані єдиною назвою – "Трилогія бажань". Це справжній діамант серед великої кількості романів про бізнес та економіку.

Головний герой – звичайний працівник банку, який завдяки активному розуму та хитрощам пройде шлях від біржового спекулянта до інвестора, а потім – американського мільйонера. Не підготовлений читач може зійти з дистанції ще після перших розділів, але ті, хто пройдуть шлях від початку і до кінця, не просто збагатять свої фінансові знання та економічний вокабулярій, але й глибоко проникнуться капіталістичними процесами, що відбувалися на стику 19-20 століття.

Книгу неодноразово критикували в СРСР та Америці через компроментуючі факти про США й наявність недозволених раніше еротичних сцен. Політика, гроші, бізнес, кохання – головні теми трилогії. Критики одноголосно погоджуються, що ніхто, крім Теодора Драйзера, ще не писав настільки відкрито про реалії та жахи американської капіталістичної системи.

"Чорний обеліск", Еріх Марія Ремарк

Хтось скаже, що центральною темою "Чорного обеліску" аж ніяк не можна назвати економіку та фінанси. Але книга як ніколи актуальна та порушує питання економічного занепаду цілої країни. Дія роману зосереджується на часах після Першої світової війни у Німеччині. Країна страждає від усіх бід, які чатують на розорену й переможену державу: навколо процвітає гіперінфляція, кожен день зростають ціни на критично важливі товари, людям доводиться працювати на кількох роботах, щоб прогодувати себе та сім'ю.

Герої саркастично та цинічно висловлюють думки про життя, смерть, гроші, війну, релігію, любов, політику тощо. Еріх Марія Ремарк "у всій красі" показує, як живе "втрачене покоління". На фоні цього – оформлюються незаконні угоди, скріплюються фінансові домовленості, знецінюються облігації.

Раніше сайт Pro Гроші писав про 5 фільмів про фінансових аферистів, від яких не можна відірватися. Також ми повідомляли про топ серіалів про крутих грабіжників і харизматичних злочинців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.