Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гроші в обмін на реформи. Железняк пояснив, що і коли зміниться для України

Нардеп пояснив, чому безумовна фінансова підтримка від іноземних партнерів невдовзі закінчиться

Фото: Pexels, Ярослав Железняк/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Ярослав Железняк анонсував зміни в фінансуванні України

Фото: Pexels, Ярослав Железняк/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Світовий Банк вперше з початку повномасштабної війни повернув свій офіс у Київ. Після цього зміниться формат фінансової підтримки України, а від Банкової очікуватимуть більше реформ.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у своєму Telegram.

Що відомо про повернення Світового Банку в Україну

Це сталося минулого тижня. З початку повномасштабної війни їх офіс був у Відні. І лише у липні 2023 року Світовий Банк вирішив знову повернути постійний офіс до української столиці.

"World Bank – це дуже добрий знак не тільки для нас, але для всіх інших великих фінансових інституцій. МВФ досі не оголосили про свої плани повернутися", – зауважив Железняк.

Водночас він вважає, що повернення Світового Банку в Київ означатиме "значно більше контролю за іноземними грошима".

Що зміниться з підходом до фінансування України

Железняк зазначив, що у другій половині 2023 року не варто чекати безумовної фінансової підтримки від іноземних партнерів. Цей період, скоріш за все, піде у минуле.

"В цілому, я від багатьох послів G7 та очільників міжнародних донорів чую, що з другої половини 2023-го року починається нова фаза. Фаза, коли безумовна фінансова підтримка закінчується. І далі все більше буде тільки "гроші в обмін на реформи", – повідомив нардеп.

Він також додав, що особливо це буде стосуватися фінансування зі США. До того ж Железняк анонсував, що людей у владі, які патологічно крадуть такі гроші, "доведеться швидко десь загубити".

Як зміниться економіка України після вступу до НАТО

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков в коментарі Pro Гроші пояснив, що з точки зору НАТО, необхідно, щоб країна гарантувала свою безпеку і підтримувала її в економічній формі. Для цього треба, щоб були відповідні витрати (% від ВВП) з бюджету на безпеку та оборону тощо.

Також потрібно, аби працювали додаткові підприємства, які виробляють ту чи іншу продукцію за стандартами НАТО, а не завозити ці товари з інших країн. Зокрема йдеться про військову форму, патрони основних параметрів, про можливості обслуговування техніки, яка потрібна на озброєння, – пояснив експерт.

Він додав, що всі ці речі повинні бути використані на можливостях України як потенційного члена НАТО.

Раніше ми писали про те, що Світовий банк оновив прогноз для України щодо ВВП у 2023 році. Також ми розповідали, що буде з банківською системою України до кінця 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.