Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Громадянський шлюб та спадщина: на що можуть претендувати співмешканці в Україні

Розібрались, чи можуть пари, що не узаконили свої відносини, вступати в спадщину, та які кроки необхідно зробити для цього

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Права на спадщину в цивільному шлюбі

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Досить частими є випадки, коли українці проживають у так званому цивільному шлюбі, не узаконюючи свої стосунки. Однак необхідно розуміти, що в разі смерті одного із подружжя діти або родичі можуть позбавити права на сумісне житло та не дати нічого успадкувати.

Сайт Pro Гроші розповідає, які є права на спадщину в цивільному шлюбі.

За законом України сім'єю вважається пара, яка проживає під одним дахом, разом веде побут, та має взаємні обов'язки та права. Сім'я формується на підставі шлюбу, усиновлення, кровного споріднення, або на інших підставах, не заборонених законом, та які не суперечать моральним засадам суспільства. Тому, якщо люди жили разом, мали спільний побут та піклувалися одне про одного, то для нашої держави вони є сім'єю.

У випадку, якщо помер один із подружжя, інший може звернутися до суду із заявою про встановлення факту проживання сім'єю без укладання шлюбу.

Матеріали, що подаються до суду

У заяві до суду необхідно вказати усі факти спільного проживання та ведення сумісного господарства, спільних витрат, піклування одне про одного. При поданні до суду даної заяви ви можете взяти третьою стороною державну нотаріальну контору за місцем проживання, міську або сільську раду відповідно. Також не завадить запросити свідків, які зможуть підтвердити факт спільного проживання. До позовної заяви також необхідно додати її копію та копії необхідних документів, відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб у цій справі.

Права та обов'язки спадкоємців

В статті 1264 Цивільного Кодексу вказано, що у четверту чергу право на спадщину мають особи, які проживали у цивільному шлюбі не менше 5 років до моменту відкриття спадщини. Варто зазначити, що частки усіх спадкоємців є рівними. Відповідно, якщо ви займались лікуванням, доглядом, утриманням, похованням подружжя, інші спадкоємці повинні компенсувати витрати.

Людина, яка вступила у спадщину, може отримати відповідний документ, який це засвідчує. Свідоцтво про право на спадщину видається через 6 місяців з моменту відкриття спадщини, цей документ визначає кількість спадкоємців та їх частки у майні, що залишилось у спадок. Якщо є кілька спадкоємців –– свідоцтво видається кожному із них.

Раніше ми розповіли, як діяти українцям, якщо вони отримали спадок на окупованих територіях, а також чи переходять борги ФОПа у спадок в разі його смерті.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.