Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Експорт українського зерна: коли Україна вийде на довоєнний рівень

Через порти у вересні вдалося експортувати майже 4 млн тонн української агропродукції

Колаж: Pro Гроші

Україна вийде на довоєнний рівень експорту агропродукції

Колаж: Pro Гроші

За два місяці роботи "зернової угоди" з України вивезли понад 5,5 млн тонн аграрної продукції. Таким чином вдалося практично вийти на показники довоєнного експорту зерна.

Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Курбаков в ефірі національного телемарафону.

Він розповів, що з трьох портів, які працюють в рамках зернової ініціативи, вже відправили близько 250 суден в різні країни.

"Коридор працює і вже довів свою ефективність. За вересень було експортовано майже 4 мільйони тонн. Ми майже вийшли на ті цифри, які в нас були до війни", – наголосив Курбаков.

Він додав, що темпи експорту зерна вдасться відновити вже в найближчому місяці.

"Якщо брати результати вересня – майже 4 мільйони тонн через три порти Одеси. Є ще Дунай (порахуємо), залізниця і вантажівки. Я думаю, що ми точно матимемо близько 6 мільйонів тонн експорту агропродукції за місяць. Це і є приблизні цифри, які у нас були до війни", – додав міністр.

Кубраков також повідомив, що виробники вже практично звільнили свої склади від агропродукції, яка накопичувалася через українських портів.

"Вже йде мова про новий урожай, який збирається і експортується", – уточнив міністр.

Зазначимо, за даними Мінінфраструктури, за майже за два місяці роботи "зернового коридору" з українських портів вийшли 238 суден з 5,46 млн тонн агропродукції, призначеної для країн Азії, Європи та Африки.

14 вересня повідомлялося, що за напрямками експорту лідером стала Азія, на другому місці – Європа, а найменше зерна вирушило в Азію.

Водночас, Курбаков наголосив, що "зернова ініціатива" сприяє падінню світових цін на продовольство.

Зокрема, Індекс продовольчих цін Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (Food and Agriculture Organization, FAO) за підсумками серпня становив 138 пунктів. Це на 2% менше, ніж у липні.

Це також на 13,6% менше, ніж у березні цього року, коли був зафіксований максимальний ріст індексу.

Загроза зриву експорту українського зерна

Як відомо, шляхом переговорів, 22 липня Україна, ООН, Туреччина та Росія підписали так звану "зернову угоду", яка передбачає забезпечення безпечного проходу суден, що заходять та виходять із трьох українських чорноморських портів. Термін її дії завершується в листопаді.

У Мінагрополітики розраховують на продовження "зернової угоди", однак, чи це станеться, буде відомо ближче до листопада. Водночас, Росія звинувачує Україну в тому, що вона експортує забагато зерна в Європу. 30 вересня російський диктатор Володимир Путін заявив, що "хліб з України йде до Європи, а лише 5% – у найбідніші країни", назвавши це "прямим обманом".

В МЗС України також переконані, що Росія спробує зірвати угоду щодо зернового коридору ближче до листопада.

Раніше ми писали, що експорт з України до ЄС перевищує довоєнний рівень. Також ми пояснювали, що в Україні можуть стати менші ціни завдяки "зерновій угоді".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.