Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ексголову Нафтогазу Коболєва зобов’язали носити електронний браслет

Вищий антикорупційний суд залишив без змін розмір застави для Андрія Коболєва

Фото: УНІАН, Нафтогаз. Колаж: Pro Гроші

На Коболєва одягли електронний браслет

Фото: УНІАН, Нафтогаз. Колаж: Pro Гроші

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) зобов’язав колишнього очільника Нафтогазу України Андрія Коболєва носити електронний браслет.

Відповідне рішення суд схвалив у вівторок, 14 березня.

Прокурор просив арештувати Коболєва з альтернативою застави в розмірі 365 млн грн після того, як він вніс частину раніше призначеної застави: 107 млн із 229 млн грн.

Суддя частково задовольнила клопотання про зміну запобіжного заходу. Суд наклав додатковий обовʼязок носити браслет, однак заставу залишив без змін – 229 млн грн.

Коли Коболєв мав внести заставу

"Згідно з рішенням суду, підозрюваний мав внести кошти протягом 5 днів з моменту проголошення рішення, тобто до 06.03.2023, і зобов'язувався повідомити про це детектива/прокурора. Однак станом на 07.03.2023 інформація про внесення застави у встановленому судом розмірі так і не надійшла до органу досудового розслідування", — йдеться у повідомленні.

У САП також зазначили, що рахунки Коболєва суд не заарештовував у цьому кримінальному провадженні.

"Також зараз з боку НАБУ і САП відсутні будь-які ініціативи щодо блокування рахунків підозрюваного, які б перешкоджали йому використовувати наявні у нього фінансові активи", — додали в прокуратурі.

Однак, як стверджує сам Коболєв у Facebook, його рахунки із грудня були заблоковані.

Які премії отримував Коболєв

За даними слідства, керівник Нафтогазу, який очолював компанію у 2014-2021 роках, в травні 2018 року всупереч вимогам законодавства видав наказ про преміювання працівників компанії, на підставі якого йому виплатили майже 261 млн гривень (еквівалент 10 млн доларів) за екстраординарні досягнення. Йдеться про позитивне рішення у справі щодо контракту купівлі-продажу природного газу у 2009-2019 рр.

В НАБУ пояснили, що ця сума суттєво перевищувала нормативно визначені розміри таких виплат (37,48 млн гривень). До того ж за ті самі досягнення екскерівникові компанії виплатили премію й у 2017 році у 12,49 млн гривень.

Загалом упродовж 2018 року підозрюваному, як вважає слідство, незаконно виплатили коштом компанії понад 229,25 млн гривень (різниця між фактично виплаченою премією і максимально допустимим її розміром).

У НАБУ також повідомили, що під час розслідування антикорупційні органи стикнулися з перешкодами з боку колишнього керівництва Нафтогазу, яке скерувало документи стосовно виплати премій голові правління держкомпанії до іноземних юридичних радників, які відмовлялися за запитом Національного бюро про міжнародну правову допомогу їх видати.

"Однак, після одержання інформації щодо повернення у 2022 році цих документів у розпорядження компанії, детективи НАБУ їх вилучили, що допомогло надати належну правову оцінку діям колишнього керівника компанії", – зазначили в НАБУ.

Яке покарання загрожує Коболєву

Ексголові Нафтогазу інкриміновано вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Раніше ми повідомляли про те, що восени 2022 року змінили главу Нафтогазу. Також ми пояснювали, чому відбулись перестановки у керівництві Нафтогазу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.