Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дорожче, ніж вам здається: скільки доведеться витрачати на собаку щомісяця

Разом з ветлікарем розбираємось в основних витратах на собак і від чого вони залежать

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

На улюбленця доведеться виділити немаленький бюджет

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Найвірніший друг, якого тільки можна уявити — це собака. Навіть у добу технологій, жоден подарований гаджет не викличе таких емоцій у дитини, як цуценя на день народження.

Часто собак дарують саме дітям, наївно розраховуючи на те, що малеча візьме усю турботу за тварину на себе. Насправді зазвичай все це лягає на плечі батьків, як і ще один аспект — фінансовий. Беручи додому тварину, багато хто забуває про витрати, які можуть бути не такими маленьким, як здається. Сайт Pro Гроші поспілкувався з підприємцем, ветлікарем та волонтером Олександром Прокопюком про те, у скільки обійдеться утримання собаки й від чого це залежить.

Що потрібно для улюбленця?

Ветеринар зазначає, що необхідний мінімум для життя собаки має такі складники:

  • якісний корм класу "Супер преміум" і вище;
  • іграшки для нормального психічного розвитку;
  • якісні медикаменти для обробки від паразитів.

Далі все залежить від розміру і породи тварини — чим менше собака їсть, тим менше витрати корму.

Все залежить від розміру собаки. Менші собаки менше їдять, тому витрати на корм менші, більші собаки їдять більше і до того ж можуть нанести більше шкоди. Утримання маленької собачки, до 15 кілограм, обійдеться приблизно у 1 400-1 600 гривень на місяць, а велика собака, від 35 кілограм, обійдеться у 3 500-4 000 гривень, — розповідає експерт.

Олександр Прокопюк зазначає, що це мінімальний бюджет для комфортного життя песика, його завжди можна доповнювати новими іграшками, мисками, походами до кінолога.

Лікування

Це дуже велика стаття витрат, яка залежить від безлічі чинників, як таких, на які ми можемо впливати, так і викликаних непередбачуваними обставинами.

Хороший корм знижує частоту походів до ветеринара, так само як і якісна домашня обробка від паразитів. Але не все залежить від бажання господаря забезпечити своєму песику якомога краще життя.

За словами ветлікаря, породисті тварини мають певні вади, при чому у кожної породи свій недолік. Непородисте цуценя з вулиці, за умов гарного догляду, буде здоровішим та витривалішим за чихуахуа чи мопса, придбаного за великі гроші.

Вся справа в інбридингу, тобто схрещенні, яким займалися люди, щоб вивести ту чи іншу породу.

У кожної породи, будь то собака чи кіт, є своя вада. У шотландських котів дуже часто зустрічаються проблеми з серцем, у вівчарок це проблема з суглобами задніх лап, починається дисплазія у дорослому віці. Це генетичні дефекти, які з’явились внаслідок виведення породи. Дворові собаки більш пристосовані і менш вибагливі, — пояснює експерт.

Особливо великими витрати на ветлікарів можуть бути у тих порід, які виглядають досить екзотично, тобто мають дуже нетиповий окрас, як от далматинці, специфічні мордочки, як мопси та французькі бульдоги, занадто короткі чи довгі лапки, чи інші ознаки.

Якщо ви не готові витрачатись на вартісні обстеження та, можливо, лікування, Прокопюк радить взяти цуценя з притулку. Такий собака не поступається у вірності та щирості своїм породистим родичам, але буде значно економніший в утриманні. До того ж ви допоможете у розв'язанні проблеми безпритульних тварин та подаруєте одній з них шанс на щасливе, довге, сите та здорове життя.

Якщо мінімальні витрати на собаку здаються вам суттєвими, можна обрати більш демократичних тваринок. Скільки доведеться витрачати на них, читайте в іншому матеріалі з ветлікарем.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як правильно перевозити тварин у потягах Укрзалізниці та розповідав, яких улюбленців заборонено утримувати в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.