Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Допомогу з безробіття в Україні хочуть виплачувати по-новому: що зміниться

Розповідаємо, що може змінитися для безробітних та як це вплине на виплати

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Українцям хочуть по-новому нараховувати виплати по безробіттю

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Безробітним в Україні хочуть по-новому виплачувати грошову допомогу.

Про це йдеться у законопроєкті "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" за розміром допомоги з безробіття".

Що зміниться

Розмір і тривалість виплат такої допомоги прив'язані до страхового стажу безробітного. Зокрема, є 7 ступенів градації виплат залежно від стажу, а саме:

  • до 3 років – 180 календарних днів (50% від середньої зарплати);
  • від 3 до 6 років – 210 календарних днів (55% середньої зарплати);
  • від 6 до 12 років – 240 календарних днів (60% середньої зарплати);
  • від 12 до 18 років – 270 календарних днів (65% середньої зарплати);
  • від 18 до 24 років – 300 календарних днів (70% від середньої зарплати);
  • від 24 до 30 років – 330 календарних днів (75% середньої зарплати);
  • понад 30 років – 360 календарних днів (80% середньої зарплати).

Протягом першої половини терміну українцям виплачуватимуть 100% призначеної виплати. Однак вже з другої половини розмір виплати знизиться вдвічі.

У Верховній Раді зареєстрували новий законопроєкт, який передбачає повернення попередніх розмірів виплат грошової допомоги. Згідно з чинним законом виплата допомоги з безробіття починається на восьмий день після реєстрації в центрі зайнятості. В новому законопроєкті пропонують призначати виплати одразу з наступного дня після реєстрації.

Як призивають безробітних до військової служби

Громадяни, які перебувають на обліку в центрі зайнятості, можуть бути тимчасово зняті з реєстрації та призвані до військової служби. Якщо безробітний отримав повістку, він повинен надати її копію/виписку до центру зайнятості.

Якщо безробітного призвали на навчальні збори, його статус не анулюється, а виплата допомоги по безробіттю продовжується. Відповідно до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", безробітних знімають з обліку після отримання мобілізаційних розпоряджень, повісток чи розпоряджень військовослужбовців.

Після закінчення служби такі особи мають право знову зареєструватися та отримувати державні виплати. Розмір грошової допомоги буде розраховуватись на основі заробітної плати, яка була під час служби.

Раніше ми розповідали, як безробітні можуть отримати страховий стаж. Також ми писали, кого з безробітних призвуть до військової служби насамперед.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.