Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Допомога від американської організації HIAS: хто з українців може отримати 6 600 грн

З'ясовували, хо із наших громадян має право на гроші від американської благодійної організації та як правильно подати заявку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Перевага надається родинам переселенців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Американська організація HIAS виплачуватиме українцям допомогу через благодійний фонд "Право на захист. На виплати мають право люди, постраждалі воєнних дій у Броварах, Бучі, Ірпені та інших населених пунктах Київської області, а також на Харківщині.

Про це йдеться в повідомленні "Право на захист".

Розмір виплат становить 6600 гривень на кожного члена родини.

Хто може отримати гроші

Звернутися по грошову допомогу зможуть не тільки люди, що втратили житло, бізнес, засоби до існування внаслідок воєнних дій на цій території, але й вразливі родини ВПО у цих областях (з двома і більше дітьми, з людьми 55+, з вагітними жінками або молодими матусями з малятами до 2 років, а також особи з інвалідністю, неповні родини тощо).

Перевагу матимуть родини переселенців, які стали на облік протягом останнього місяця.

Отримати гроші можуть такі категорії громадян:

  • родини (ВПО), які були переміщені протягом останніх 30 днів;
  • постраждалі сім'ї від обстрілів, родини, які втратили засоби до існування (пошкоджений/втрачений магазин, ферма, худоба тощо) внаслідок проведення військових дій;
  • ВПО або люди, що перемістились більше ніж 30 днів тому, мають дохід менший ніж 5400 грн на особу (за останні 3 місяці) та відповідають хоча б одному з критеріїв вразливості:
  1. мають двох або більше дітей;
  2. є особи з інвалідністю;
  3. родина ведеться однією особою (чоловіком або жінкою);
  4. є вагітні жінки та жінки з маленькими дітьми віком до 2 років;
  5. мають людей похилого віку (55+ років) в родині.

Хто не має права на допомогу

При цьому не зможуть звернутися із заявкою ті родини, хто вже отримував виплати від інших міжнародних організацій.

Чому ВПО можуть втратити виплати

Ми вже раніше писали про те, що існують об’єктивні причини, через які внутрішньо переміщеним особам відмовлять у наданні фінансового забезпечення. Можна виділити 5 підстав, які трапляються найчастіше:

  • населений пункт виключили зі списку територій, де ведуться бойові дії, чи тимчасово окупованих територій;
  • ВПО не проживає за вказаною адресою, але не повідомила органи соціального захисту про зміну місця протягом 10 календарних днів;
  • особа виїхала за кордон і живе там понад 60 днів;
  • внутрішньо переміщені особи отримали цей статус до 24 лютого 2022 року (але за умови повторної евакуації з окупації чи зони бойових дій виплати призначать);
  • діти переселенців не отримують допомогу ВПО, за винятком випадків, коли батьки переїхали з населеного пункту в районах бойових дій або окупації після 24 лютого.

Зауважимо, деякі види доходів не впливають на призначення фінансової допомоги. Зокрема не зважають на наявність гуманітарної підтримки, коштів від благодійних фондів і міжнародних організацій, субсидій на комуналку, різних видів компенсацій, реєстрації ФОП чи офіційного працевлаштування, купівлі нерухомого чи рухомого майна.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що не всі ВПО можуть отримувати грошову допомогу та розповідав про 5 причин скасування виплат. Також ми повідомляли, що дає статус дитини війни та які соціальні пільги передбачені.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.