Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Декретні виплати збільшилися на 6 500 грн: скільки отримуватимуть українки у 2023 році

Розповідаємо, скільки виплачуватимуть українкам, які пішли у декретну відпустку у 2023 році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Скільки отримуватимуть українки у дектретній відпустці

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні збільшився середній розмір декретних виплат. У 2023 році українки, які оформили декрет, отримуватимуть на 6 500 грн більше.

Про це повідомляє Соціальна інформаційна платформа.

Скільки виплачуватимуть українкам

Середньоденна сума виплат для вагітних збільшилася до 387,74 грн у грудні 2022 року. Це на 51,94 грн більше ніж у 2021 році.

У більшості випадків декретна відпустка триває 126 днів, середній розмір виплат за цей період зріс на 6 544,44 грн. Так, українки, які оформили декрет у 2023 році, отримуватимуть 48 855,24 грн.

Лікарняний, зазвичай, видається з 30-го тижня вагітності. Проте жінки, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (1-3 категорія), можуть піти в декретну відпустку раніше – з 27 тижня вагітності.

Оплачувана відпустка по вагітності та пологах надається тривалістю:

  • 126 календарних днів (70 днів до пологів та 56 після), а в разі ускладнень під час пологів або народження двох чи більше дітей – додатково надається 14 календарних днів відпустки;
  • 180 календарних днів (90 до пологів та 90 після) для жінок, віднесених до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Чи можуть ВПО отримати декретні

Підставою для призначення допомоги з тимчасової непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому законодавством порядку листок непрацездатності.

Для отримання допомоги працівникам, які переселились з небезпечних територій, необхідно звернутися до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України й надати такі документи:

  • оригінал і копію довідки про взяття на облік ВПО;
  • оригінал і копію паспорта громадянина України;
  • оригінал і копію довідки про присвоєння ідентифікаційного податкового номера;
  • листок непрацездатності (у разі наявності його в паперовій формі).

Решту необхідної інформації фахівці Фонду самостійно отримають із реєстрів.

Також отримати декретні чи лікарняні мають право українці, які не належать до ВПО, але їх роботодавці знаходяться на тимчасово окупованій території та не можуть виконати обов'язків щодо нарахування та виплати матеріального забезпечення за страховими випадками.

Раніше ми розповідали, яку ще одну фінансову допомогу зможуть отримати українці. Також ми писали, хто з переселенців може отримувати підвищені виплати. Більше про інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.