Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Догляд за малою дитиною: чи зарахують жінкам три роки до стажу

З'ясовували, чи можуть молоді мами розраховувати на те, що час декрету їм зарахують до страхового стажу

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи зарахують у стаж догляд за дитиною до трьох років

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні для нарахування майбутньої пенсії враховуються ті періоди, протягом яких людина підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за які з 1 січня 2004 року, дати набрання чинності Законом України від 09.07.2003 № 1058-IV "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", були щомісяця сплачені страхові внески.

Про це нагадує видання "Я і закон".

Згідно з українським законодавством, до 1 січня 2004 року час догляду за дитиною до трьох років зараховується до страхового стажу матері, яка на час народження дитини не перебувала у трудових відносинах, – на підставі свідоцтва про народження дитини.

Що змінилось з 1 січня 2004 року

Законом визначено, що страхові внески за жінок, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку, почали сплачуватися з 1 січня 2005.

Тому, якщо жінка доглядала за дитиною віком до трьох років у період з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2004 року, то такий період враховується до її страхового стажу на підставі документа, що підтверджує факт отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (наприклад, довідки управління соціального захисту населення, яке виплачувало жінці допомогу).

Після 1 січня 2005 року час догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховується до страхового стажу матері, якщо вона отримувала відповідну допомогу, за даними системи персоніфікованого обліку.

Незалежно від того, чи працювала жінка до виходу у відпустку по догляду за дитиною до трьох років чи ні, їй цей період зараховується до страхового стажу, оскільки нарахування та сплата страхових внесків за неї здійснюється коштом державного бюджету.

Як зберегти дані про стаж до 2004 року

Раніше ми наголошували, що для того, аби убезпечити себе від можливої втрати трудової книжки, варто зберегти дані про свою трудову діяльність на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду.

Для цього потрібно зробити кілька кроків:

  • увійти до особистого кабінету на вебпорталі ПФУ за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП);
  • у розділі "Комунікації з ПФУ" обрати пункт "Відомості про трудові відносини";
  • перевірити відомості та надати згоду на передачу та оброблення персональних даних;
  • завантажити скановані копії паперових документів про стаж та трудову діяльність (кнопка "Додати файл").

Яких вимог до копій варто притримуватися

  • зображення має бути кольоровим, чітким та містити всі реквізити документа;
  • сторінки потрібно вантажити в хронологічному порядку;
  • формат сканованих копій має бути jpg чи pdf;
  • розмір файлу не має перевищувати 1 Мб.

Також ми повідомляли, чи реально отримати допомогу при народженні дитини за кордоном та які документи вимагають. Також ми писали, як дізнатися, чи збільшився розмір пенсії після березневої індексації. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.