Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

До військкомату через месенджери? Як роботодавці можуть сповіщати військовозобов'язаних

З початку 2023 року роботодавці мають повідомляти працівникам про необхідність явки до військкоматів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як роботодавці можуть сповіщати військовозобов'язаних працівників

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні почали діяти нові правила військового обліку, згідно з якими на бізнес накладаються певні зобов'язання.

Про це повідомляє видання Фокус.

Що мають робити роботодавці

Згідно з новими правилами військового обліку, прийняти на роботу або навчання військовозобов'язаного можуть лише після взяття його на військовий облік. Відповідно до постанови №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів", підприємства зобов'язані здійснювати:

  • відправлення у семиденний термін з дня видання наказу про прийняття на роботу (навчання), звільнення з роботи, завершення навчання (відрахування з навчального закладу) до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки повідомлень про зміну облікових даних призовників, військовозобов'язаних та резервістів;
  • оповіщення на вимогу ТЦК та СП, СБУ та Служби зовнішньої розвідки призовників, військовозобов'язаних та резервістів про їх виклик у відповідні ТЦК та СП чи служби.

Відповідно до змін у процедурі оповіщення військовозобов'язаних працівників про виклик до військкоматів роботодавець має:

  • видати наказ (розпорядження) про повідомлення військовозобов'язаних;
  • повідомити таких осіб під особистий підпис щодо необхідності прибуття до відповідного ТЦК та СП;
  • надсилати копію вищезгаданого наказу у триденний термін у відповідний ТЦК та СП.

Як роботодавці можуть повідомляти працівників про явку до військкомату

За словами старшого партнера ЮК ASA Group Євгена Артюхова, ознайомлення військовозобов'язаного працівника з таким наказом допускається з використанням засобів електронних комунікацій з накладенням удосконаленого електронного підпису або кваліфікованого електронного підпису.

Також під час воєнного стану оповістити працівника про виклик до військкомату можна навіть за допомогою месенджерів. У такому випадку, якщо військовозобов'язаний працює дистанційно або за кордоном, він вважається повідомленим про необхідність явки до територіальних центрів комплектування (ТЦК). Якщо після цього працівник не з'явився до військкомату, то він автоматично вважається правопорушником і може притягуватися до відповідальності.

Раніше ми розповідали, що може завадити військовозобов'язаним працевлаштуватися. Також ми писали, у якому випадку повістка вважається незаконною. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.