Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Для військових запровадили важливі нововведення – що зміниться і коли

З травня 2023 року військово-лікарські комісії працюватимуть за дещо спрощеною процедурою, яка має полегшити процес проходження медогляду захисників

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Військов-лікарські комісії переформатують процес роботи в умовах війни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Верховна Рада удосконалила роботу військово-лікарських комісій та спростила питання оформлення документів, які необхідні для лікування військовослужбовців.

За відповідні законопроєкти №9154 та №9158 депутати проголосували 2 травня 2023 року.

Що змінюється для захисників

Можновладці, зокрема, спростили процедуру надання висновків військово-лікарських комісій (ВЛК) щодо надання відпустки для лікування у зв'язку з хворобою та про непридатність до військової служби.

Відтепер, за інформацією нардепа Олексія Гончаренка, якщо військовослужбовець отримав травми під час бойових дій проти російських окупантів на фронті, відповідне розслідування не проводиться.

Крім того, довідку про травму (поранення, контузію, каліцтво) оформлюватимуть впродовж п'яти днів, на підставі рапорту безпосереднього командира та наказу командира військової частини про отримання військовослужбовцем поранення.

У той же строк довідку про травму відправлять до військового закладу охорони здоров'я або територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Зміни набудуть чинності після того, як законопроєкти підпише президент Володимир Зеленський.

Чи можна відбути ВЛК у цивільних медзакладах

Так, але для цього керівництво Національної служби здоров'я має підписувати договори з деякими лікарнями та забезпечити оплату наданих послуг.

У Міністерстві охорони здоров'я зазначають, що Кабмін України вже підтримав відповідну постанову, за якою ресурсне забезпечення медиків підсилять.

Очікується, що для проходження ВЛК у звичайному медичному закладі громадянину знадобиться один із наступних документів:

  • картка медогляду призовника;
  • картка медогляду кандидата на навчання у військових вишах Міноборони;
  • картка обстеження та медогляду;
  • направлення начальника територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК).

Раніше ми розповідали, скільки триває проходження військово-лікарської комісії. Також ми писали, чи зміняться умови мобілізації для українців у травні 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.